Ágnes
-5 °C
2 °C

Új híd épül a Tiszán

2010.01.07. 17:14 Módosítva: 2010-01-07 17:38:10
A vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc híd olyan állapotban van, hogy nem érdemes felújítani. Az új építmény várhatóan a jövő év végére készül el.

Várhatóan 2011 végére megépül az új tiszai híd a 41-es főúton Vásárosnaménynál, olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. honlapján.

Fazekas Orsolya, a NIF kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint az új gerendahíd a meglévő II. Rákóczi Ferenc hídtól tizenöt méterre fekszik majd "alvízi irányban". A tervek augusztusra készülnek el, ezután választják ki a kivitelezőt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a II. Rákóczi Ferenc híd és a csatlakozó ártéri szakaszok felújítására 2008. október 27-én kötöttek szerződést a KK-2008 Konzorciummal, melynek tagjai a Közgép Zrt. és a Kelet-Út Kft.

Korlátozták a forgalmat

Az 1949-ben átadott hídon 2006-ban sebesség-, majd egy évvel később súlykorlátozást vezettek be. Több vizsgálat után kiderült, a hidat nem lehet felújítani, ezért a munkálatokat felfüggesztették.

Tavaly márciusban le kellett zárni a hidat, mert megrepedt a fő tartóeleme
Tavaly márciusban le kellett zárni a hidat, mert megrepedt a fő tartóeleme

Az új híd felszerkezet terveinek elkészítésére közbeszerzési eljárást írtak ki. A tanulmánytervi változatok a múlt év második felére elkészültek, novemberre kiértékelték a meglévő pillérekből vett mintákat is.

Tavaly márciusban le kellett zárni a hidat, mert megrepedt a fő tartóeleme. Később kiderült, hogy csak a hajszálrepedés csak 1 mm-es volt, így a forgalom hamarosan újraindult.

Időben kész lesz a szolnoki gyalogoshíd

A folyón levonuló árhullám miatt várhatóan egy hónapon át szünetel a Szolnokon épülő gyalogoshíd kivitelezése. Ez a kényszerpihenő azonban nem módosítja a beruházás átadásának szeptember 1-re kitűzött határidejét – közölte Dobó Gábor, a munkálatok műszaki ellenőrzésével megbízott Utiber Közúti Beruházó Kft. projektvezetője.

A belvárost Tiszaligettel összekötő Tiszavirág-híd szakértők szerint igazi turisztikai látványosság és műszaki különlegesség lesz. Tervezéséhez egy spanyolországi autópályán átívelő gyaloghíd szolgáltatta az alapmotívumot.

A híd uniós támogatással, több mint 1,2 milliárd forintból valósul meg. Teljes hossza 456 méter, szélessége 5,5 méter, míg az acélszerkezet hossza 186 méter lesz. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!