Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Új híd épül a Tiszán

2010.01.07. 17:14 Módosítva: 2010-01-07 17:38:10
A vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc híd olyan állapotban van, hogy nem érdemes felújítani. Az új építmény várhatóan a jövő év végére készül el.

Várhatóan 2011 végére megépül az új tiszai híd a 41-es főúton Vásárosnaménynál, olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. honlapján.

Fazekas Orsolya, a NIF kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint az új gerendahíd a meglévő II. Rákóczi Ferenc hídtól tizenöt méterre fekszik majd "alvízi irányban". A tervek augusztusra készülnek el, ezután választják ki a kivitelezőt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a II. Rákóczi Ferenc híd és a csatlakozó ártéri szakaszok felújítására 2008. október 27-én kötöttek szerződést a KK-2008 Konzorciummal, melynek tagjai a Közgép Zrt. és a Kelet-Út Kft.

Korlátozták a forgalmat

Az 1949-ben átadott hídon 2006-ban sebesség-, majd egy évvel később súlykorlátozást vezettek be. Több vizsgálat után kiderült, a hidat nem lehet felújítani, ezért a munkálatokat felfüggesztették.

Tavaly márciusban le kellett zárni a hidat, mert megrepedt a fő tartóeleme
Tavaly márciusban le kellett zárni a hidat, mert megrepedt a fő tartóeleme

Az új híd felszerkezet terveinek elkészítésére közbeszerzési eljárást írtak ki. A tanulmánytervi változatok a múlt év második felére elkészültek, novemberre kiértékelték a meglévő pillérekből vett mintákat is.

Tavaly márciusban le kellett zárni a hidat, mert megrepedt a fő tartóeleme. Később kiderült, hogy csak a hajszálrepedés csak 1 mm-es volt, így a forgalom hamarosan újraindult.

Időben kész lesz a szolnoki gyalogoshíd

A folyón levonuló árhullám miatt várhatóan egy hónapon át szünetel a Szolnokon épülő gyalogoshíd kivitelezése. Ez a kényszerpihenő azonban nem módosítja a beruházás átadásának szeptember 1-re kitűzött határidejét – közölte Dobó Gábor, a munkálatok műszaki ellenőrzésével megbízott Utiber Közúti Beruházó Kft. projektvezetője.

A belvárost Tiszaligettel összekötő Tiszavirág-híd szakértők szerint igazi turisztikai látványosság és műszaki különlegesség lesz. Tervezéséhez egy spanyolországi autópályán átívelő gyaloghíd szolgáltatta az alapmotívumot.

A híd uniós támogatással, több mint 1,2 milliárd forintból valósul meg. Teljes hossza 456 méter, szélessége 5,5 méter, míg az acélszerkezet hossza 186 méter lesz. (MTI)