Sok változással indul az év

2010.01.09. 10:17 Módosítva: 2010.01.09. 11:45
Szinte az összes adójogszabály megváltozott, rekord áron vásárolhatunk benzint, a köztársasági elnök megvétózta a magánnyugdíjpénztárak átalakítását, a PSZÁf nyilvánosságra hozta a banki magatartáskódexhez nem csatlakozók listáját.

Sok változással kezdődött az életünk január elsején, szinte teljesen újra kell tanulnunk az adótörvényeket, csökkent a távhő áfája, a lakásvásárlási illeték, változott a KRSZ, drágult a gáz. Ott a szuperbruttósított szja és a vagyonadó, a béren kívüli juttatások nagy részét adó alá vonták, a foglalkoztatott után fizetendő járulék összesen öt százalékponttal esett, nőtt a jövedéki adó, a gépjármű- és a társasági adó, megszűnt a szolidaritási adó és egy sor adóalap-korrekciós tényező.

A benzin ára rekordmagasságokba emelkedett. Szerdán újra emelt a Mol, a benzin átlagára 317, a dízelé 297 forint lett a 4 illetve 3 forintos drágulás után. A Mol egy héttel korábban a 95-ös benzin árát 6 forinttal, a gázolajét pedig 4 forinttal növelte, de január elsején további áremelkedést hajtott végre a jövedéki adó szabályainak változása miatt. Emiatt a benzin mintegy 14 forinttal, a gázolaj 9 forinttal került többe.

Maradva az üzemanyagoknál, folytatódott a Mol-OMV harc, a helyzetet bonyolítja, hogy hiába nyerte az osztrák cég az állami szervek tankolására kiírt pályázatot, egy kormányrendelet arra kötelezi a rendvédelmet, hogy a nemzetbiztonsági védelem alá eső Moltól vásároljanak üzemanyagot. Az áremelés hatására a román határon megindult a benzinturizmis, Szlovákiánál azonban még nem tapasztaltak ilyet.

Hétfőn a köztársasági elnök megvétózta a magánnyugdíjpénztárak átalakítását. Sólyom László szerint sérti az alkotmányt a törvény. A törvény a magánnyugdíj új rendszerét kívánja létrehozni, megszüntetve a jelenleg működő magánnyugdíjpénztárakat. A pénztártagok egyéni számlán nyilvántartott követelése ugyan érintetlen maradna, de az új rendszerben a biztosítottak nem szólhatnának bele a nyugdíjbiztosító döntéshozatalába, és szűkül az igénybe vehető szolgáltatások közötti választás lehetősége is.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  1. heti záró 52. heti záró
BUX 22 197,11
21 227,01
OTP 5737 5456
Mol 19 370  17 000
Richter 41 950  42 900
Magyar Telekom 722
732

A tőzsde jól kezdte az évet, hétfőn ugyan minimálisan gyengébben kezdett az év végi zárásnál, de már a reggeli órákban pluszba lendült. Végül kisebb hullámzások után pénteken majdnem ezer pontot emelkedve, 22 197,11 ponton zárták a kereskedést.

Szerdán a PSZÁF nyilvánosságra hozta a banki magatartáskódexhez nem csatlakozók listáját. A kódexet 241 pénzintézet írta alá, 73-an nem csatlakoztak. A csatlakozás önkéntes, de az aláíró intézmények kötelesek a kódex rendelkezéseit betartani, és ezt a PSZÁF is folyamatosan ellenőrzi.