Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cégek harmada még növelte is a cafeteria keretét

2010.01.12. 06:58
A magyarországi vállalatok a megszorítások ellenére hisznek a cafetéria létjogosultságában, az idén mindössze kilenc százalékuk nem kívánja fenntartani a béren kívüli juttatások rendszerét.

A Pécsi Tudományegyetem Menedzsment és HR Kutató Központja, valamint a Cafeteria Plaza által készítetta felmérés keretében magán- és állami cégeket, intézményeket kérdeztek meg. A válaszadóknál idén a cafetériára költhető éves keret többnyire a tavalyi szinten marad; tízből egy cég spórol ezen, 35 százalékuk viszont talált forrást arra, hogy a keretösszeg növelésével a dolgozók a 2009-eshez hasonló nettó értékhez jussanak - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az, hogy alig voltak cégek, akik csökkentették a cafeteria keretét, és jóval többen voltak azok, akik inkább emelték az erre fordítható pénzt, ékes bizonyítéka annak, hogy az adószabályok szigorítása ellenére még mindig megéri a béren kívüli juttatások rendszerét fenntartani, sőt bővíteni, mint ugyanazt a nettó összeget bérként kifizetni.

Emlékezetes, az adómentes béren kívüli juttatások az elmúlt években elburjánzottak, az év elején életbe lépett adótörvények jelentősen szűkítették a továbbra is adómentesen igénybe vehető juttatások körét. Csak kettő maradt adómentes: a számítógép- és internethasználat munkáltató által átvállalt díja, valamint a lakáscélú munkáltatói támogatás - utóbbinál az adómentes határ az eddigi egymillió forintról ötmillióra nőtt.

Sok eddig adómentes juttatásra 54 százalékos szja-t és még arra 27 százalékos járulékot is rádobtak, néhány juttatás pedig a kettő között helyezkedik el, kisebb, 25 százalékos szja-kulccsal és nulla százalékos járulékteherrel. Az utóbbi csoportba tartozik – más-más értékhatárral – az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, illetve az önkéntes egészségpénztári befizetés, az önkéntes önsegélyező pénztárba befizetés az üdülési csekk, a munkáltató üdülőjében történő üdültetés, a meleg étkeztetés és a melegétkeztetési-utalvány, az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége, az iskolakezdési utalvány és a helyi bérlet megtérítése.