Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A kirúgott sztrájkolókért tüntetnek a postások

2010.01.12. 13:08
Szerdán demonstrációt tartanak a Magyar Posta székházának a postai kézbesítők. A szakszervezet a decemberi, első fokon jogszerűtlennek minősített sztrájk szervezőinek elbocsátása miatt tiltakozik. A demonstrációhoz a Liga szakszervezeti konföderáció és BKV dolgozói is csatlakoznak.

Szerdán délután háromkor demonstráció lesz a Magyar Posta angyalföldi székházánál, az Árpád híd közelében lévő Dunavirág utcában. A kézbesítők Szakszervezetének tájékoztatása szerint így tiltakoznak az ellen, hogy a Magyar Posta Zrt. 29 dolgozót, köztük a szakszervezet egyes tisztségviselőit rendkívüli felmondással eltávolította.

Mint ismeretes, a postai kézbesítők december 22-én és 23-án tartottak sztrájkot. A munkabeszüntetéshez vidéken, elsősorban Szegeden csatlakoztak többen, ám a sztrájkban így is csak mintegy 100-150 postás vett részt. A munkabeszüntetést december utolsó napjaiban, első fokon, jogszerűtlennek találta a bíróság.

A Magyar Posta ezt követően, január első hetében, jogellenes sztrájk szervezése miatt huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte, a kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő további mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítették. A döntést arányosnak és jogszerűnek nevezte Tomecskó Tamás postai szóvivő, mondván: a munkabeszüntetés súlyosan sértette a Posta gazdasági érdekeit és csorbította a társaság jó hírnevét.

Korán vágott vissza a birodalom

A Kézbesítők Szakszervezete ugyanakkor jogtalannak, idő előttinek és aránytalannak tartja a munkáltató válaszlépését. A munkavállalói érdekképviselet arra hivatkozik, hogy a kézbesítők decemberi sztrájkjával kapcsolatban még nem született jogerős bírósági végzés (a sztrájkjog eltérő értelmezésére jellemző, hogy nem ritka: az első fokon jogellenesnek minősített sztrájkot jogerősen jogszerűnek ítéli meg a bíróság).

A szakszervezet közölte: a demonstrációhoz "jelezték csatlakozási szándékukat" a Liga Szakszervezetek és a BKV szakszervezetei is (hogy utóbbiak a saját, esetleg még akkor is tartó sztrájkuk idején hogyan csatlakoznak a demonstrációhoz, azt egyelőre nem tudni). A Liga már a postai döntés napján közleményben támadta a Postát a kirúgások miatt, és követelték az elbocsátott dolgozók visszavételét. Úgy fogalmaztak, aránytalanul súlyos válaszlépés a Magyar Postától, hogy "azon munkavállalókat, akik legjobb tudásuk szerint élni próbáltak alkotmányos jogaikkal, most azonnali hatállyal megfosztják megélhetésüktől".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!