Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kirúgott sztrájkolókért tüntetnek a postások

2010.01.12. 13:08
Szerdán demonstrációt tartanak a Magyar Posta székházának a postai kézbesítők. A szakszervezet a decemberi, első fokon jogszerűtlennek minősített sztrájk szervezőinek elbocsátása miatt tiltakozik. A demonstrációhoz a Liga szakszervezeti konföderáció és BKV dolgozói is csatlakoznak.

Szerdán délután háromkor demonstráció lesz a Magyar Posta angyalföldi székházánál, az Árpád híd közelében lévő Dunavirág utcában. A kézbesítők Szakszervezetének tájékoztatása szerint így tiltakoznak az ellen, hogy a Magyar Posta Zrt. 29 dolgozót, köztük a szakszervezet egyes tisztségviselőit rendkívüli felmondással eltávolította.

Mint ismeretes, a postai kézbesítők december 22-én és 23-án tartottak sztrájkot. A munkabeszüntetéshez vidéken, elsősorban Szegeden csatlakoztak többen, ám a sztrájkban így is csak mintegy 100-150 postás vett részt. A munkabeszüntetést december utolsó napjaiban, első fokon, jogszerűtlennek találta a bíróság.

A Magyar Posta ezt követően, január első hetében, jogellenes sztrájk szervezése miatt huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte, a kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő további mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítették. A döntést arányosnak és jogszerűnek nevezte Tomecskó Tamás postai szóvivő, mondván: a munkabeszüntetés súlyosan sértette a Posta gazdasági érdekeit és csorbította a társaság jó hírnevét.

Korán vágott vissza a birodalom

A Kézbesítők Szakszervezete ugyanakkor jogtalannak, idő előttinek és aránytalannak tartja a munkáltató válaszlépését. A munkavállalói érdekképviselet arra hivatkozik, hogy a kézbesítők decemberi sztrájkjával kapcsolatban még nem született jogerős bírósági végzés (a sztrájkjog eltérő értelmezésére jellemző, hogy nem ritka: az első fokon jogellenesnek minősített sztrájkot jogerősen jogszerűnek ítéli meg a bíróság).

A szakszervezet közölte: a demonstrációhoz "jelezték csatlakozási szándékukat" a Liga Szakszervezetek és a BKV szakszervezetei is (hogy utóbbiak a saját, esetleg még akkor is tartó sztrájkuk idején hogyan csatlakoznak a demonstrációhoz, azt egyelőre nem tudni). A Liga már a postai döntés napján közleményben támadta a Postát a kirúgások miatt, és követelték az elbocsátott dolgozók visszavételét. Úgy fogalmaztak, aránytalanul súlyos válaszlépés a Magyar Postától, hogy "azon munkavállalókat, akik legjobb tudásuk szerint élni próbáltak alkotmányos jogaikkal, most azonnali hatállyal megfosztják megélhetésüktől".