Judit
3 °C
7 °C

Csütörtök reggel a vasút is leáll

2010.01.13. 13:03 Módosítva: 2010-01-13 13:49:23
Miután hétfőn Gaskó István bejelentette, hogy szolidaritási sztrájkkal támogatja a BKV-sofőrök munkabeszüntetését, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) szerdán az időpontról is döntött. Hajnali négy és reggel nyolc között állnak majd a vonatok, a VDSZSZ főleg a budapesti elővárosi járatokra koncentrál majd, így még kaotikusabb lesz a főváros közlekedése, különösen, hogy várhatóan a Volánbusz sem tud túl sok mentesítő járatot üzembe állítani.

Szolidaritási sztrájkot tart csütörtökön hajnali négytől reggel nyolcig a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete – jelentette be Gaskó István elnök csütörtökön. A VDSZSZ már hétfőn közölte, hogy valamikor a BKV-sztrájk idején szolidaritási sztrájkot tartanak, hogy ezzel is támogassák a fővárosi közlekedési cég dolgozóit, ám ennek időpontjáról csak most döntöttek. Gaskó, megerősítve a korábbi bejelentést, közölte: a munkabeszüntetés elsősorban Budapestre és a főváros elővárosi közlekedésére terjed ki, de az ország egész területéről csatlakozhatnak hozzá a vasutasok.

A szakszervezet honlapján olvasható közlemény szerint a VDSZSZ "a BKV Zrt-nél a politikai akarat, valamint az azt szolgai módon kiszolgáló cégvezetés hibájából kollektív szerződés nélkül maradt munkavállalók követeléseinek megvalósítása érdekében tart szolidaritási sztrájkot". A közlemény elfogadhatatlannak nevezi a BKV-vezetőség fővárosi sztrájkkal kapcsolatos hozzáállását, mondván: "elfogadhatatlan, hogy a kollektív szerződésükért sztrájkoló munkavállalókat kriminalizálják, miközben ők maguk sértenek többször is törvényt, amikor olyan eszközökhöz nyúlnak, amelyekkel akadályozzák a munkavállalókat alkotmányos joguk – a sztrájk – gyakorlásában".

A korábbi VDSZSZ-sztrájkok tapasztalatai alapján – és figyelembe véve a Gaskó által bejelentetteket – várhatóan az elővárosi vasúti forgalom jelentős részét megbénítja. A VDSZSZ különösen a fejpályaudvarok, azon belül is a jelentősebb elővárosi forgalmat bonyolító Keleti és Nyugati lebénításában volt erős az elmúlt évek vasutassztrájkjai idején.

Ha ez most is így lesz, akkor várhatóan a teljes pesti oldali agglomerációból, valamint az észak-budai térségből lesz nehezebb a fővárosba eljutni. A tapasztalatok szerint a vonatok csak bizonyos szakaszokon tudnak közlekedni, jellemzően a fejpályaudvarig nem jutnak el (korábban például Újpest vagy Kőbánya-Kispest volt az az állomás, ameddig az elővárosi vonatok közlekedtek, onnan BKV-val mentek tovább az utasok).

Hogy mely járatokat érintheti leginkább a sztrájk? A Nyugatiba érkeznek elővárosi vonatok egyebek mellett Szobról, Vácról, Dunakesziből, Veresegyházról, Fótról (70-es és 71-es vonal), valamint, váci átszállással a nyugat-nógrádi térségből. Szintén a Nyugatiba érkeznek Dorog-Esztergom felől a vonatok (2-es vonal), valamint a Szolnok-Cegléd vonalról (Vecsés, Üllő, Monor, Albertirsa). Dabasról, Gyálról, Ócsáról szintén a Nyugatiba futnak be a vonatok. A Keletibe érkezik többek között a 120-as, miskolci vonal (Aszód, Gödöllő, Isaszeg, Pécel, valamint átszállással a keleti-nógrádi térség), valamint ide futnak be a vonatok a Szolnok-Újszász vonalról (Maglód, Mende, Gyömrő, Sülysáp és a Tápióság települései).

Nemcsak az elővárosokból lesz nehezebb eljutni Budapestre, hanem várhatóan a városon belüli vasúti közlekedés is ellehetetlenül a sztrájk idején. A MÁV a BKV-sztrájk idején városon belüli vonatokat indított, a Nyugati és Óbuda, a Keleti és a Ferencvárosi pályaudvar, a Keleti és Kelenföld, valamint a Keleti és Kőbánya felső között. Ezeket a vonatokat vélhetően szintén megbénítja a sztrájk.

A korábbi VDSZSZ-munkabeszüntetések idején a Déli pályaudvart tudták legkevésbé lebénítani a vasutasok, igaz, ide viszonylag kevés elővárosi vonat érkezik. Előfordulhat azonban, hogy az ezeken a vonalakon, Ercsi, Százhalombatta felől vagy a fehérvári vonalon beérkezők is csak Kelenföldig jutnak majd el.

A Volánbusznál még nem rendeltek el intézkedést a csütörtöki vasutassztrájk idejére, ez azt követően várható, hogy a MÁV hivatalosan tájékoztatja őket a munkabeszüntetésről – mondta kérdésünkre Sajó Zsuzsanna, a Volánbusz szóvivője. A korábbi vasúti sztrájkok idején a Volánbuszon is felhasználhatók voltak a MÁV-bérletek, illetve több Volán-társaság indított mentesítő járatokat. A szóvivő ezzel kapcsolatos kérdésünkre annyit mondott: nem várható, hogy jelentős pluszkapacitásokat tudnak forgalomba állítani, de végleges döntés még semmiről nincs.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?