Ismét magyar érme a világ legjobbja

2010.01.13. 14:36 Módosítva: 2010.01.13. 14:43
Tovább tart a magyar pénzek diadalmenete az év érméje választáson: a harmadik éve kiírt közönségszavazást harmadszor is magyar pénz nyerte. Idén a tokaji borvidéknek szentelt 5000 forintos lett a befutó, a korábbi gyulai város és 56-os emlékérmék után.

Az amerikai Krause numizmatikai kiadó harmadik éve hirdet közönségdíj kategóriát is az év érméje versenyen. Mint arról korábban hírt adtunk, a húsz döntős érme egyike egy magyar fémpénz volt, az Európa gyűjtőprogram részeként megjelent, a tokaji történelmi borvidéknek szentelt, Gáti Gábor által tervezett 5000 forintos ezüst emlékérme, amire – ahogyan az előző években megszokhattuk – a numismasters.com oldalon lehetett szavazni.

20 lat
20 lat

És, ahogyan azt már szintén megszokhattuk, ismét a magyar érme nyert – tudósít a közönségszavazás végeredményéről a kiadó (az év érméje verseny abszolút kategóriájában egy lett aranypénz, a 20 lat lett a győztes). Az első közönségszavazást az 1956-os forradalom emlékére 2006-ban vert 50 forintos érme nyerte, a másodikat tavaly a magyar várakban megjelent gyulai váras ötezres. A mindennapi készpénzforgalomban szereplő érmék versenyében egy ősi keresztet ábrázoló ciprusi kéteurós érme nyert.

A döntő mezőnyében kilenc-kilenc ezüstből és aranyból készült érme, illetve két egyéb ötvözet szerepelt. Névértéken a mi ötezresünk volt a legmagasabb értékű, a másik végletet az amerikai 25 centes jelentette.

Tokaji borvidék (hátlap)

Az MNB tájékoztatása szerint a tokaji ötezres 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 milliméter, a széle recézett. Összesen húszezer darabot bocsátottak ki belőle, ebből tizenötezer az úgynevezett proof technikával készült. A győzelemre esélyes érme megvásárolható a jegybank budapesti, Szabadság téri látogatóközpontjában.