Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét magyar érme a világ legjobbja

2010.01.13. 14:36 Módosítva: 2010-01-13 14:43:03
Tovább tart a magyar pénzek diadalmenete az év érméje választáson: a harmadik éve kiírt közönségszavazást harmadszor is magyar pénz nyerte. Idén a tokaji borvidéknek szentelt 5000 forintos lett a befutó, a korábbi gyulai város és 56-os emlékérmék után.

Az amerikai Krause numizmatikai kiadó harmadik éve hirdet közönségdíj kategóriát is az év érméje versenyen. Mint arról korábban hírt adtunk, a húsz döntős érme egyike egy magyar fémpénz volt, az Európa gyűjtőprogram részeként megjelent, a tokaji történelmi borvidéknek szentelt, Gáti Gábor által tervezett 5000 forintos ezüst emlékérme, amire – ahogyan az előző években megszokhattuk – a numismasters.com oldalon lehetett szavazni.

20 lat
20 lat

És, ahogyan azt már szintén megszokhattuk, ismét a magyar érme nyert – tudósít a közönségszavazás végeredményéről a kiadó (az év érméje verseny abszolút kategóriájában egy lett aranypénz, a 20 lat lett a győztes). Az első közönségszavazást az 1956-os forradalom emlékére 2006-ban vert 50 forintos érme nyerte, a másodikat tavaly a magyar várakban megjelent gyulai váras ötezres. A mindennapi készpénzforgalomban szereplő érmék versenyében egy ősi keresztet ábrázoló ciprusi kéteurós érme nyert.

A döntő mezőnyében kilenc-kilenc ezüstből és aranyból készült érme, illetve két egyéb ötvözet szerepelt. Névértéken a mi ötezresünk volt a legmagasabb értékű, a másik végletet az amerikai 25 centes jelentette.

Tokaji borvidék (hátlap)

Az MNB tájékoztatása szerint a tokaji ötezres 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 milliméter, a széle recézett. Összesen húszezer darabot bocsátottak ki belőle, ebből tizenötezer az úgynevezett proof technikával készült. A győzelemre esélyes érme megvásárolható a jegybank budapesti, Szabadság téri látogatóközpontjában.