Erzsébet
1 °C
4 °C

Soros sokallja a félmilliárdot az OTP-ért

2010.01.14. 07:25 Módosítva: 2010-01-14 07:28:48
A Soros Fund Management a törvényes határidőn belül megfellebbezte az alapot elmarasztaló PSZÁF-határozat bírósági megtámadása tárgyában meghozott elsőfokú ítéletet - jelentette be az alapkezelő jogi képviseletét ellátó Nemescsói András, a Horváth & Partners DLA Piper partnere. A pénzügyi felügyelet 489 millió forintra büntette az alapot OTP-részvényekkel történt piacbefolyásoló kereskedés miatt.
Soros György
Soros György
Soros György
Soros György

A Fővárosi Bíróság (FB) december 11-én elutasította a Soros Fund Management LLC Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen határozat felülvizsgálata tárgyában indított keresetét, az ítélet ellen 15 napon belül fellebbezni lehetett.

Soros György alapkezelő cégére, a Soros Fund Management LLC-re márciusban rekord összegű, 489 millió forintos bírságot szabott ki a PSZÁF. A pénzügyi felügyelet úgy ítélte meg ugyanis, hogy az alapkezelő tavaly október 9-i, a BÉT-en az OTP részvényekre kötött ügyleteivel, amelyek a bankpapír jelentős értékvesztését okozták, megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Soros alap 390 ezer darab OTP részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, ebből mintegy 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam tovább csökkent.

A Soros Fund tavaly októberi ügyletei szakértők szerint sok kisbefektetőnek is komoly károkat okozhattak. Különösen azoknak lehettek komoly káraik, akiknek hitel volt a részvényeik mögött, és nem tudták növelni a letétet, ezért azonnali értékesítésre kényszerültek.

A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembevételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.

Az alapkezelő kifizette a büntetést, de a felügyelet határozatának felülvizsgálatát kérte. Az alperes kérésére zárt tárgyalás volt, amit a PSZÁF jogi képviselője azzal indokolt, hogy a nyilvános tárgyalás sértheti a perben nem érintett személyek értékpapír titkait. Ebből következően csak az ítélet kihirdetése volt nyilvános, az indoklás nem.

Az ítélethirdetést követően Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta: "megnyugtató, és a törvényes rendnek megfelelő ítélet született, ez hosszú távon is iránymutató lesz a piacok valamennyi résztvevője számára". Nemescsói András, a felperes jogi képviselője úgy fogalmazott: továbbra is úgy gondolják, hogy a tranzakció jogszerű volt, és a döntés ellen fellebbezni fognak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?