Vencel
15 °C
23 °C

Soros sokallja a félmilliárdot az OTP-ért

2010.01.14. 07:25 Módosítva: 2010.01.14. 07:28
A Soros Fund Management a törvényes határidőn belül megfellebbezte az alapot elmarasztaló PSZÁF-határozat bírósági megtámadása tárgyában meghozott elsőfokú ítéletet - jelentette be az alapkezelő jogi képviseletét ellátó Nemescsói András, a Horváth & Partners DLA Piper partnere. A pénzügyi felügyelet 489 millió forintra büntette az alapot OTP-részvényekkel történt piacbefolyásoló kereskedés miatt.
Soros György
Soros György
Soros György
Soros György

A Fővárosi Bíróság (FB) december 11-én elutasította a Soros Fund Management LLC Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen határozat felülvizsgálata tárgyában indított keresetét, az ítélet ellen 15 napon belül fellebbezni lehetett.

Soros György alapkezelő cégére, a Soros Fund Management LLC-re márciusban rekord összegű, 489 millió forintos bírságot szabott ki a PSZÁF. A pénzügyi felügyelet úgy ítélte meg ugyanis, hogy az alapkezelő tavaly október 9-i, a BÉT-en az OTP részvényekre kötött ügyleteivel, amelyek a bankpapír jelentős értékvesztését okozták, megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Soros alap 390 ezer darab OTP részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, ebből mintegy 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam tovább csökkent.

A Soros Fund tavaly októberi ügyletei szakértők szerint sok kisbefektetőnek is komoly károkat okozhattak. Különösen azoknak lehettek komoly káraik, akiknek hitel volt a részvényeik mögött, és nem tudták növelni a letétet, ezért azonnali értékesítésre kényszerültek.

A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembevételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.

Az alapkezelő kifizette a büntetést, de a felügyelet határozatának felülvizsgálatát kérte. Az alperes kérésére zárt tárgyalás volt, amit a PSZÁF jogi képviselője azzal indokolt, hogy a nyilvános tárgyalás sértheti a perben nem érintett személyek értékpapír titkait. Ebből következően csak az ítélet kihirdetése volt nyilvános, az indoklás nem.

Az ítélethirdetést követően Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta: "megnyugtató, és a törvényes rendnek megfelelő ítélet született, ez hosszú távon is iránymutató lesz a piacok valamennyi résztvevője számára". Nemescsói András, a felperes jogi képviselője úgy fogalmazott: továbbra is úgy gondolják, hogy a tranzakció jogszerű volt, és a döntés ellen fellebbezni fognak.