Januárban már 5 százalékos áfával jön a távhőszámla

2010.01.14. 11:51
Egy átlagos méretű, átlagos fogyasztású távfűtéses lakásban a távhő éves költsége húsz-harmincezer forinttal lesz kevesebb, ha az Európai Unió január 15-ig nem emel kifogást amiatt, hogy a távhőszolgáltatás áfáját 18-ról 5 százalékra mérsékelik.

A szolgáltatók körkérdésre adott válaszaiból az derült ki, hogy a januári számlát, amit februárban kell kifizetni, már az öt százalékra csökkentett áfával számolva küldik ki számos városban.  A fővárosban például a 2009 decemberi hőfogyasztás díját és a 2010 februári alapdíjat az alacsonyabb áfa-tartalommal számolják. A hődíj - ami a végfelhasználói árban a nagyobb hányad - magának a hőnek az ára, az alapdíj pedig a szolgáltatás költségeit fedezi. Országosan mintegy 600 ezer háztartás, kétmillió ember veszi igénybe a távhőszolgáltatást.

Budapesten 50 négyzetméteren 20 ezer mínusz

Az áfa várható csökkentésével egy átlagos 52 négyzetméteres fővárosi lakásban átlagos fogyasztás mellett a távhő éves költsége 205 ezer forint helyett 185 ezer forint lesz. A fővárosban, ahol 240 ezer lakást látnak el távhővel, előzőleg október elsejétől csökkent az ár 14,1 százalékkal. Akkor egy átlagos, 52 négyzetméter területű lakásban átlagos fogyasztás mellett 260 ezer forintról csökkent közel 200 ezerre az távhő éves költsége.

Debrecenben a 31 ezer lakossági és kétezer közületi fogyasztót figyelembe véve a fűtési szezonban havonta négyezer forinttal mérséklődik az ár egy átlagos méretű lakásban. Hasonló a megtakarítás mértéke Pécsett is, ahol szintén 31 ezer lakást látnak el távhővel. Miskolcon 32 ezer lakásban van távhőszolgáltatás. Az ott átlagosnak számító 55 négyzetméteres lakásban a fűtés- és a melegvíz költsége mintegy 37 ezer forinttal lesz olcsóbb ebben az évben.

Tatabányán a közel 23 ezer fogyasztónak az idén a múlt évihez képest közel 50 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnie a távhőért.

Szolnok, Kecskemét, Fehérvár, Szekszárd

Szolnok közel kilencezer távfűtéses - a helyi átlagnak megfelelő 54 négyzetméteres -  lakásában a téli hónapokban havi háromezer forinttal csökken a fizetendő díj. Szolnokon például az alapdíj 2008 októbere óta változatlan, csak a hődíj ára változott.

Kecskeméten a 11 ezer távfűtést igénybe vevő fogyasztó a tavalyihoz hasonlóan 10 százalék kedvezményt is kap a hődíjban a város és az EDF Démász tulajdonában lévő szolgáltatótól. Így az ott átlagos 55 négyzetméteres lakás éves költsége 206 ezer forint lesz. A szombathelyi 11 ezer 500 távfűtéses lakást figyelembe véve az átlagos 52 négyzetméteres lakás fűtési - és melegvíz költsége 20-22 ezer forinttal csökken.

Székesfehérváron ugyan 25,7 százalékkal emelkedett a távhőszolgáltatás alapdíja, de a hőenergia ára 11,5 százalékkal csökkent. Az áfa csökkentésével összességében 25-30 ezer forinttal mérséklődik az átlagos lakás éves távfűtési költsége.Egerben közel ötezer fogyasztónak csökken a távfűtés ára, az átlagos méretű lakásban 250 ezer forint helyett az idén 183 ezer forint lesz, részben a hődíj 17 százalékos csökkentése, részben pedig az áfa mérséklése miatt. Szekszárdon az 5.600 távfűtéses lakásban az idén 162 ezer forintot kell fizetni a fűtésért és melegvízért, több mint 38 ezer forinttal kevesebbet az előző évinél.

A távhő áfáját 2009 augusztusában mérsékelték 25-ről 18 százalékra.