Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Londonban tapsolnak a magyar csodának

2010.01.15. 15:33
Magyarország minden idők egyik legnagyobb, példaértékű költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van, áll a Bank of America-Merrill Lynch pénteki elemzésében. A befektetési ház szerint a helyzet ugyan még recessziósnak érződhet, de a magyar gazdaság már túljutott a nehezén, és az idei év elején - negyedéves összevetésben - már pozitívra fordul a GDP-dinamika, és 2010-2011-ben a növekedés folyamatosan gyorsulni fog.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) havi globális feltörekvő térségi helyzetértékelésének Magyarországról szóló fejezete a "Magyarország – költségvetési világelső" címet viseli. Az elemzés azt írja: a drákói szigorúságú költségvetési szigorítás mértéke a hazai össztermék (GDP) 10 százaléka körül volt 2006 és 2010 között.

Még a MÁV-on sem fogunk elcsúszni

A ciklikus dinamikákat figyelembe véve, a BoA-ML által a GDP 3,8-3,9 százalékára valószínűsített tavalyi és idei (eredményszemléletű) államháztartási hiány 0,5-1 százalék körüli GDP-arányos strukturális többletnek felel majd meg 2010-ben, áll a pénteki londoni elemzésben.

A ház elemzői közölték: az alapszintű költségvetési pozíció "masszív" javulásához mérve "elhanyagolható jelentőségűnek" és "politikai indíttatásúnak" tekintik azokat a kijelentéseket, amelyek szerint - például a MÁV adósságához köthető okokból - 2010-ben "elcsúszhat a költségvetés".

A Bank of America-Merrill Lynch által az elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint Magyarországon az idén a legnagyobb valószínűséggel 0,7 százalékos strukturális költségvetési többlet lehetséges. A grafikon feltünteti a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség több más tagállamának 2010-re jósolt költségvetési teljesítményét is, és ezen a listán Magyarország az első. Az öt legjobban teljesítő között van még Svédország, Svájc, Finnország és Új-Zéland; a sereghajtó Nagy-Britannia, ahol a kimutatás szerint az idén 9,4 százalékos GDP-arányos strukturális hiány várható.

A briteket lehúzták,minket nem

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő tavaly - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

Az S&P ugyanakkor nemrégiben negatívról stabilra javította vissza Magyarországra érvényben tartott, közepes befektetői, "BBB mínusz" szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, a kitartó államháztartási konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést. A cég ezzel levette a napirendről Magyarország leminősítését.

Tőlünk kell tanulni

A londoni elemzői közösségben megjelentek olyan vélemények is, amelyek szerint a magyarországi költségvetési kiigazításból euróövezeti tagállamok is tanulhatnak. A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének nemrég kiadott összehasonlító elemzésében az állt: a magyarországi államháztartási konszolidáció lehet a legjobb követendő példa a súlyos adósság- és hiányproblémákkal küszködő, a hitelminősítők által nemrégiben többször is visszaminősített Görögország számára. Magyarország ugyanis valószínűleg Európa legambiciózusabb költségvetési korrekcióját hajtotta végre - ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási egyenlege évente átlagosan 3 százalékponttal javult az elmúlt három év során -, és "nagyjából ez az a szigorítási mérték", amelyre Görögországnak is szüksége lenne - írták a JP Morgan londoni elemzői.

Még recessziósnak érződünk

A Bank of America-Merrill Lynch pénteki londoni elemzése szerint a helyzet ugyan még "recessziósnak érződhet" Magyarországon, a magyar gazdaság azonban már túljutott a nehezén. A ház megerősítette azt a már korábban közölt előrejelzését, hogy az idei év elején - negyedéves összevetésben - "pozitívra fordul a GDP-dinamika", és 2010-2011-ben a növekedés folyamatosan gyorsulni fog.

E folyamat fő hajtóereje kezdetben a feldolgozóipari export lesz, majd csatlakozik a belső kereslet fellendülése is, tükrözve a pénzügypolitikai enyhítés, az "összeomló infláció" és a 2011-ben már valószínűsíthetően enyhébb költségvetési politika együttes hatásait - áll a prognózisban. A cég szerint a teljes kosárra számolt éves fogyasztói infláció üteme 2010 végéig 1-1,5 százalékra - vagyis mélyen a jegybank 3 százalékos célja alá - zuhan.

Az optimális alapkamat

A BoA-ML londoni elemzői ennek fő okai között az általuk még 2010-ben is 6-7 százalékosra becsült negatív kibocsátási rést, valamint a belépő, "hatalmas" bázishatásokat jelölték meg. A cég szerint már a tavalyi inflációt is legalább 3 százalékponttal emelték az egyszeri hatóságiár-intézkedések és a korábbi forintgyengülés együttes hatásai.

BoA-ML pénteki londoni elemzése szerint ugyanakkor a magyarországi pénzügypolitika még mindig túlságosan szigorú. A cég az optimális jegybanki kamatot 2,5-4,5 százalék között látja 2010-ben. A Bank of America-Merrill Lynch citybeli elemzői megerősítették azt a jó ideje hangoztatott várakozásukat, hogy az általuk optimálisnak kijelölt sáv felső szélén, 4,5 százalékon lesz az idei év végi jegybanki kamatszint, tekintettel egyebek mellett a 2011-re várt növekedési gyorsulásra. Ez a citybeli konszenzusnál jóval agresszívabb kamatelőrejelzés; más nagy londoni befektetési házak általában 5,25-5,50 százalék közötti idei magyarországi jegybanki kamatmélypontot várnak.