Vilhelmina
12 °C
28 °C

MÁV: megállapodtak a kollektív szerződésről és a bérekről

2010.01.16. 17:31
A MÁV Zrt. és mind a hat szakszervezet aláírta a 2010. évre vonatkozó kollektív szerződést, a hat szakszervezet közül öt a bérmegállapodást is aláírta a vasúti vállalattal.

A kollektív szerződést a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége csaknem kéthónapos egyeztetés után fogadta el. A kollektív szerződést a vasúttársaság és a szakszervezetek határozatlan időtartamra kötötték meg.

A kollektív szerződés megkötésével egyidejűleg a bérmegállapodásra is sor került, amelyet - a VDSZSZ Szolidaritáson kívül - minden szakszervezet aláírt. A közlemény szerint a VDSzSz Szolidaritás kijelentette, hogy ugyan nem írja azt alá, de nem is fogja támadni a megállapodást. "A hosszú, de konstruktív tárgyalássorozaton mindegyik fél arra törekedett, hogy fennmaradjon a munkabéke" - szögezte le a vasúttársaság.

A 2010. évre szóló bérmegállapodás értelmében a MÁV Zrt. valamennyi olyan munkavállaló számára biztosítja az Országos Érdekegyeztető Tanács megállapodásában rögzített emelést, akinek bére legfeljebb 170 ezer forint. Megállapodás született a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összegéről is, amely a korábbi évi 270 ezer forintról évi 338 ezer forintra emelkedik.