Natália
1 °C
7 °C

MÁV: megállapodtak a kollektív szerződésről és a bérekről

2010.01.16. 17:31
A MÁV Zrt. és mind a hat szakszervezet aláírta a 2010. évre vonatkozó kollektív szerződést, a hat szakszervezet közül öt a bérmegállapodást is aláírta a vasúti vállalattal.

A kollektív szerződést a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége csaknem kéthónapos egyeztetés után fogadta el. A kollektív szerződést a vasúttársaság és a szakszervezetek határozatlan időtartamra kötötték meg.

A kollektív szerződés megkötésével egyidejűleg a bérmegállapodásra is sor került, amelyet - a VDSZSZ Szolidaritáson kívül - minden szakszervezet aláírt. A közlemény szerint a VDSzSz Szolidaritás kijelentette, hogy ugyan nem írja azt alá, de nem is fogja támadni a megállapodást. "A hosszú, de konstruktív tárgyalássorozaton mindegyik fél arra törekedett, hogy fennmaradjon a munkabéke" - szögezte le a vasúttársaság.

A 2010. évre szóló bérmegállapodás értelmében a MÁV Zrt. valamennyi olyan munkavállaló számára biztosítja az Országos Érdekegyeztető Tanács megállapodásában rögzített emelést, akinek bére legfeljebb 170 ezer forint. Megállapodás született a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összegéről is, amely a korábbi évi 270 ezer forintról évi 338 ezer forintra emelkedik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?