A magyar név megint szép lesz

2010.01.17. 00:35 Módosítva: 2010.01.17. 00:43
Amit két éve még nem hittünk volna: a mi költségvetésünket dicsérik Londonban. Büszkék lehetünk arra is, hogy az ügyfeleit lehúzó PPO-t, a dolgok jelenlegi állása szerint, egy hét alatt sikerült a webes közösséggel együtt elintézni. A tavalyi tenderbalhéba keveredett Rétfalvi Györgyöt menesztették, a MÁV-nál megállapodtak a kollektív szerződésről, a BKV-nál nem.

Költségvetési világelsők vagyunk – tudhattuk meg az örömhírt Londonból pénteken. Nemzetközi tanácsadók mondták ezt rólunk, merthogy a világtörténelem egyik legnagyobb kiigazítását hajtottuk végre, 2006 óta nagyjából tíz százalékkal csökkentettük a költségvetési hiányunkat. Kár, hogy az így sem akar a 3 százalék alá esni, még ha most legalább arra látszik is esély, hogy legalább a szintén bűvös 4 százalék alá be tudunk kúszni. Nemzetközi sikerekben egyébként sem volt hiány, a hét egy magyar közgazdász amerikai elismerésével indult ugyanis.

12 százalék

Igaz, ezzel még mindig elmaradunk az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumoktól, de most már legalább nem a trükkös magyarokként emlegetnek minket. Már csak azért sem, mert arra most már ott vannak a görögök, akikről a héten kiderült, hogy hazudtak a deficitről Brüsszelnek. Ráadásul már nem először tették ezt, és nem is kicsit szépítettek a statisztikákon: 2008-ig visszamenőleg kell módosítani az adatokon, a tavalyi hiány pedig a 3,7 százalékos terv helyett a 12 százalékot is meghaladhatja. Igaz, egyelőre úgy tűnik, ismét megússzák a dolgot egy határozott ejnye-bejnyével, így jövőre, az észtek várható belépésével tovább bővül, és nem stagnálni fog (a görögök kizárása miatt) az eurózóna létszáma.

A dicséret nem véletlen, napról napra látjuk jelét annak, hogy a kormány minden eszközt megragad a költségvetési kiadások lefaragásáért - március végére így is összejön a tervezett éves hiány háromnegyede -, a héten jelent meg például a hír, hogy piacra dobnak huszonkilenc állami üdülőt, amitől összesen 1 milliárd forintnyi megtakarítást várnak (jól jön persze az is, ha nem is a büdzsének, hogy javult a külkermérleg). Vonzóbb is lett a magyar államadósság, így az új év akár újabb kamatvágást is hozhat.

10 millió

És spórolni igyekszik a kormány azon, ahogyan menesztette a tavaly augusztus óta egy közbeszerzési ügy miatt - egy 300 milliós tendert a volt üzlettársa öthónapos bt-je nyert volna meg - támadott Rétfalvi Györgyöt az ITD Hungary éléről.

A vezérigazgatót rendkívüli felmondással rúgták ki hétfőn - majd kedden ki is nevezték utódját -, így nem kell kifizetni neki a nagyjából tízmillió forintos végkielégítést. A döntést a tavaly októberben lezárult, több szabálytalanságot talált KEHI-jelentésre hivatkozva hozták meg, Rétfalvi szerint viszont ezzel már jócskán elkéstek, így perelni fog.

16 tonna

Mire ez az ügy lezárul, még évek fognak eltelni, várhatóan a BKV-nál a részben a kollektív szerződésért kedden kezdődött sztrájk - amihez egy kudarcba fulladt szolidaritási akciót a VDSZSZ is szervezett csütörtökön - ennél hamarabb véget ér, de hogy mikor, azt még nem tudni. Azt viszont igen, hogy a MÁV-nál pedig emiatt nem is fognak tiltakozni - a Postánál viszont a sztrájkolók kirúgása miatt már volt is demonstráció -, a hétvégén ugyanis aláírták a megállapodást az új kollektív szerződésről.

A fővárosi közlekedési dolgozók még csak várnak erre, és immár ötödik napja nem dolgoznak - ahogyan Ferihegyen is tart a sztrájk -, így egyre többször hangzik el: kompenzálni, kártalanítani kellene a bérleteseket, akiknek már több ezer forintnyi idejük esett ki szolgáltatás nélkül, vagy kaptak csak részleges, kiszámíthatatlan szolgáltatást.

110 ezer bankkártya

Kártérítési próbaperekre a versenyhivatal is készül, és így lehetővé teheti, hogy a fogyasztóknak ezután elég legyen csak azt igazolniuk: vettek abból a termékből, amit forgalmazója alaptalanul hirdetett a legjobbnak. Ennél sok nagyobb jelentőségű fogyasztóvédelmi - és rendőri - akcióról is szóltak a gazdasági hírek a héten, annak is első felében szinte kizárólag az Indexen és remek fogyasztóvédelmi blogunkon, a témát a csikóhal szívósságával követő Tékozló Homáron.

Igen, a PPO-ügyről van szó, ami - a dolgok jelenlegi állása szerint - az év eddigi legnagyobb átverése volt, persze, csak január van, és egyetlen igazi kampányígéretet sem hallottunk még. Szóval az ingyenes online vásárlást kínáló cég egyszer csak nem volt ingyenes többé, pontosabban fizetőssé tette addig ingyenes szolgáltatását is ez az állai céggel is szerződött egyenlegfeltöltő cég, amiről ráadásul csak a belső felületein értesítette az ügyfeleit.

A hétfőn kirobbant botrány első ránézésre igazi magyar sikertörténet: webkettes módon egy hét alatt sikerült elérni, hogy az ügyfeleit a dolgok jelenlegi állása szerint lehúzó céggel az állami sztrádakezelő szerződést bontson, ellene hatósági, köztük rendőrségi eljárások induljanak - bár egyelőre még csak tanúként hallgatták meg a vezetőit -, és ügyvédjük azt mondja: visszafizetik az akár százmilliós összeget, ha jogszerűtlennek bizonyul a levonás.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  1. heti záró 2. heti záró
BUX 22 197,11
22 510,2
OTP 5737 6060
Mol 19 370  18 600
Richter 41 950  42 945
Magyar Telekom 722
735

A magyar sikerek hete a tőzsdét is lendületbe hozta, minden vezető részvény árfolyama emelkedett - lásd táblázatunkat -, a kisebb papírok között pedig olyan is volt - mint például csütörökön a Fotex -, amellyel egy nap alatt meg lehetett keresni egy éves bankbetét hozamát.

6000 forint

Az OTP nőtte a legnagyobbat, ismét átlépve a 6000 forintos lélektani határt; a kereskedőket láthatóan nem izgatja, hogy márciustól a pénzügyi felügyelet most már aztán tényleg nagyon komolyan elkezdi a banki ügyfelek érdekeit képviselni, és jaj lesz annak a banknak, amelyik megszegi a magatartási kódexet (a bankokra egyébként Obama is berágott a héten).

És ami még a héten: kínai lesz a Hummer, eladták az Alleet, 5 százalék lett a távhőáfa, ismét magyar érme nyerte az év érméje közönségszavazását, kiderült, hogy bajok vannak az APEH egyébként nagyon lassan elkészült vagyonadó-kalkulátorával, amibe ráadásul az ombudsman is belekötött, százezres elbocsátásra és vagyonadóra készül Románia, megfenyegette a leminősítéssel Portugáliát a Moody's. Mi bezzeg bezzeggyerekek lettünk, örülhetünk.