Erzsébet
1 °C
4 °C

Kicsit romlott a magyar versenyképesség

2010.01.18. 08:07
A versenyképességi index (VEX) 2009 harmadik negyedévében Magyarországon, Romániában és Ausztriában kismértékben csökkent, a többi vizsgált országban nőtt. Az üzleti környezetet jellemző index (ÜX) értéke 20 volt, magasabb az előző negyedévinél.

2009 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest a versenyképességi index Magyarországon, Romániában és Ausztriában kismértékben (0,3-0,4%-kal) csökkent, a többi vizsgált országban nőtt, a legerőteljesebben Csehországban és Szlovákiában (1,6, illetve 1,4%-kal), enyhén Lengyelországban és Szlovéniában (0,3, illetve 0,4%-kal).

A VEX tényezői közül a makrogazdasági teljesítményt kifejező index értéke 2009 második negyedévéhez képest Csehországban dinamikusan (3,6%-kal), Magyarországon és Lengyelországban kismértékben emelkedett, a többi vizsgált országban csökkent, a legnagyobb mértékben Romániában.

A magyar versenyképességi index 2009 harmadik negyedévi változásában a legjelentősebb szerepet az export növekedése, kisebb mértékben az egységnyi munkaerőköltség regionális összehasonlításban kedvező alakulása játszotta.

Az ÜX 2007 elejétől 2009 első negyedévéig szinte folyamatosan csökkent. A második negyedévben azonban azt szerény, a harmadikban pedig elég jelentős növekedés követte. E mutató értéke ugyanakkor 2009 harmadik negyedévében még mindig jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól, de a 2008 véginél már kedvezőbb helyzetre utal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?