Egyre kevesebbet ér a fizetésünk

2010.01.19. 11:34
Novemberben a keresetek reálértéke 4,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. A visszaesést elsősorban a költségvetési szektor bérstopja okozza, a versenyszférában a reálbérek stagnálás közeli állapotban vannak. Utóbbinak azonban ára van: a vállalatok nem a béreken, hanem az elbocsátásokon keresztül alkalmazkodtak a válsághoz.

A 4,8 százalékos reálkereset-csökkenés mögött az áll, hogy a költségvetési szektorban a nettó átlagkereset bő 10 százalékkal kisebb mint egy éve - kommentálja az adatokat a Portfolio.hu. Ebben a szigorú bérstop mellett az összetétel-hatás is szerepet játszhat: a közmunkaprogramokba felvett mintegy 50 ezer ember bére vélhetően kisebb, mint az átlag.

0119ker1.gif

A 2009-es év egészében 3 százalékot megközelítő lehet a keretesek reálértékének csökkenése, a versenyszektorban a stagnálás, a költségvetési szegmensben pedig a 10 százalékos visszaesés a jellemző.

0119ker2.gif

A versenyszféra alkalmazkodása tehát csak részben zajlott le a béreken keresztül, bár a rendszeres keresetek dinamikája (eltekintve a novemberi kisebb megugrástól) látványosan mérséklődött.

0119ker3.gif

Az igazi korrekciót azonban sajnos a foglalkoztatottság visszaesése jelenti: a 4 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalati szegmensben egy év alatt 125 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottság.

0119ker4.gif