Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre kevesebbet ér a fizetésünk

2010.01.19. 11:34
Novemberben a keresetek reálértéke 4,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. A visszaesést elsősorban a költségvetési szektor bérstopja okozza, a versenyszférában a reálbérek stagnálás közeli állapotban vannak. Utóbbinak azonban ára van: a vállalatok nem a béreken, hanem az elbocsátásokon keresztül alkalmazkodtak a válsághoz.

A 4,8 százalékos reálkereset-csökkenés mögött az áll, hogy a költségvetési szektorban a nettó átlagkereset bő 10 százalékkal kisebb mint egy éve - kommentálja az adatokat a Portfolio.hu. Ebben a szigorú bérstop mellett az összetétel-hatás is szerepet játszhat: a közmunkaprogramokba felvett mintegy 50 ezer ember bére vélhetően kisebb, mint az átlag.

0119ker1.gif

A 2009-es év egészében 3 százalékot megközelítő lehet a keretesek reálértékének csökkenése, a versenyszektorban a stagnálás, a költségvetési szegmensben pedig a 10 százalékos visszaesés a jellemző.

0119ker2.gif

A versenyszféra alkalmazkodása tehát csak részben zajlott le a béreken keresztül, bár a rendszeres keresetek dinamikája (eltekintve a novemberi kisebb megugrástól) látványosan mérséklődött.

0119ker3.gif

Az igazi korrekciót azonban sajnos a foglalkoztatottság visszaesése jelenti: a 4 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalati szegmensben egy év alatt 125 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottság.

0119ker4.gif