Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb autóipari nagyberuházó jöhet

2010.01.19. 09:40
Több mint kilencmilliárdos beruházásra készül Magyarországon egy autóipari vállalkozás. A befektető ezzel kétszáz munkahelyet hoz létre, elsősorban a k+f szektorban, kormányzati támogatással. Valószínűleg német cégről van szó, de hogy kiről, az még titok.

Szandrocha Kamilla, az ITD Hungary Zrt. osztályvezetője egy hétfői rendezvényen arról beszélt: két jelentős, egyedi kormánydöntéssel támogatandó autóipari kapacitásbővítési projekt van folyamatban. Ezek összesen 12 milliárd forintra rúgnak és 260 új munkahelyet teremthetnek. Ebből az egyik a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. projektje, a másik azonban egyelőre nem nyilvános, mondta az osztályvezető.

Miután a Knorr-Bremse projektjét már tavaly bejelentették, az ahhoz  kapcsolódó számokból – 10 millió euró és 60 új mérnöki munkahely a magyarországi fejlesztési központban –, a Napi Gazdaság számolta ki, hogy 9-10 milliárd forintos, 200 munkahelyet teremtő projekt a másik. A lap úgy tudja, a beruházó egy német cég, ám a kiléte egyelőre titok, hiszen egyrészt még nincs meg a szerződés a társasággal, másrészt az itteni fejlesztés az anyaországbeli leépítéssel jár, márpedig ez igencsak érzékeny téma a német belpolitikában.

A befektetéshez igénybe vett vissza nem térítendő állami támogatás nagysága egyelőre bizonytalan, ugyanis az függ attól, hogy pontosan hány munkahely jön létre. A jelenlegi szabályok alapján a támogatás a befektetés értékének 25-50 százalékára rúghat.