Újabb autóipari nagyberuházó jöhet

2010.01.19. 09:40
Több mint kilencmilliárdos beruházásra készül Magyarországon egy autóipari vállalkozás. A befektető ezzel kétszáz munkahelyet hoz létre, elsősorban a k+f szektorban, kormányzati támogatással. Valószínűleg német cégről van szó, de hogy kiről, az még titok.

Szandrocha Kamilla, az ITD Hungary Zrt. osztályvezetője egy hétfői rendezvényen arról beszélt: két jelentős, egyedi kormánydöntéssel támogatandó autóipari kapacitásbővítési projekt van folyamatban. Ezek összesen 12 milliárd forintra rúgnak és 260 új munkahelyet teremthetnek. Ebből az egyik a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. projektje, a másik azonban egyelőre nem nyilvános, mondta az osztályvezető.

Miután a Knorr-Bremse projektjét már tavaly bejelentették, az ahhoz  kapcsolódó számokból – 10 millió euró és 60 új mérnöki munkahely a magyarországi fejlesztési központban –, a Napi Gazdaság számolta ki, hogy 9-10 milliárd forintos, 200 munkahelyet teremtő projekt a másik. A lap úgy tudja, a beruházó egy német cég, ám a kiléte egyelőre titok, hiszen egyrészt még nincs meg a szerződés a társasággal, másrészt az itteni fejlesztés az anyaországbeli leépítéssel jár, márpedig ez igencsak érzékeny téma a német belpolitikában.

A befektetéshez igénybe vett vissza nem térítendő állami támogatás nagysága egyelőre bizonytalan, ugyanis az függ attól, hogy pontosan hány munkahely jön létre. A jelenlegi szabályok alapján a támogatás a befektetés értékének 25-50 százalékára rúghat.