Auguszta
-7 °C
0 °C

A devizahitelesek vesztére tör a forint

2010.01.21. 08:09 Módosítva: 2010-01-21 09:50:17
Szerdán gyengülésbe kezdett a forint a devizapiacokon, aminek a hatása tovább tart. Az euró árfolyama 272 forintra kúszott, a svájci frank 185 forint közelében jár.

Ismét aggasztónak érezhetik a forintárfolyam alakulását a devizahitelesek. A pénzünk szerda délután kéthetes mélypontra zuhant az euróval szemben, és számottevően gyengült a svájci frankhoz képest is. A gyengülés trendje csütörtök délelőtt folytatódott.

A forint árfolyama szerda délután a 270 forint/eurós szintre gyengült, a csütörtök reggel 271 forint volt az euró ára. A svájci frank szerdán 184 forint fölött is járt, és bár innen visszatért a 183-as szint közelébe, csütörtökön 184,7 forintig emelkedett. Szintén csütörtök délelőtt az euró 272 forintra, a dollár 193 forint fölé drágult.

A Portfolio.hu szerint a forint gyengülésének elsődlegesen nem hazai okai vannak, hanem az egyre romló nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatban, a dollár euróval szembeni jelentős erősödésével párhuzamosan jelentkezett. Ennek ellenére a héten eddig a magyar pénz a régiós devizákkal összevetve a leggyengébben szerepelt.

A szerdán már reggel óta enyhén borongós nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulat azt követően romlott nagyot, hogy kora délután megjelent három nagy amerikai bank negyedik negyedéves gyorsjelentése, illetve az amerikai makroadatok. Ezeket a piac inkább negatívan, mint pozitívan értékelte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!