Judit
3 °C
7 °C

Megszűnik az ingyenes utalás az OTP-nél?

2010.01.21. 12:00 Módosítva: 2010-01-21 12:11:29
Az OTP Bank hirdetménye szerint a Prémium számlacsomagnál eddig díjmentes szolgáltatások csak feburár 28-ig maradnak ingyenesek, utána fizetni kell értük. A bank kérdésünkre azt mondta, hogy ami eddig díjmentes volt, azért ezután sem kell fizetni, a többi szolgáltatás díját pedig az infláció alakulásának függvényében felülvizsgálják. A félreérthető díjtáblázat vélhetően marad, ami a banknak azért jó, mert így az új szabályok szerinti 60 napos értesítési határidőt nem kell tartania a díjak módosításához.

Megszűnik az ingyenes utalás az OTP Bank összes számlacsomagjánál – legalábbis ez derül ki a bank hirdetményéből (pdf). Ahogy több olvasónk is jelezte, nehéz lenne legalábbis mást kiolvasni egy olyan táblázatból, amiben egy adott szolgáltatás mellett az szerepel: ára X forint, február 28-ig díjmentes.

otp

Pontos díjak

A hirdetményből az látszik, hogy a Prémium számlacsomagnál az eddig díjmentes szolgáltatások (mint például a rendszeres átutalási megbízások bankon belülre, a csoportos beszedési megbízások, az eseti utalások, illetve az OTP által folyósított lakossági hiteltörlesztés beszedése) február 28-ig díjmentesek. A hirdetményben szerepel ezen szolgáltatások ára is. A rendszeres átutalási megbízásoknál 55 forintot, a csoportos beszedési megbízásoknál 45 forintot, a hiteltörlesztésnél 45 forintot kellene fizetni - ha nem lennének most (legalábbis egyes csomagokban) díjmentesek. A Net csomagnál is hasonló a helyzet, ott az eseti utalásoknál szerepel díj a február 28. utáni időszakra. Illetve, valójában már a mostanira, a táblázatból inkább úgy tűnik ki, mintha az OTP pillanatnyilag elengedné az egyébként pénzbe kerülő tranzakciók díját. (Összehasonlításképpen: más bankoknál a jellemző gyakorlat az, hogy az ingyenes utalásoknál egyszerűen annyi szerepel a táblázatokban, hogy ingyenes.)

Ennek fényében joggal hiheti azt a bank ügyfele, hogy február 28. után emelkednek a díjak, vagyis az OTP Banknál megszűnik az ingyenes utalás még a legdrágább havidíjú számlacsomagoknál is.

Az OTP szerint nem emelnek

A bank azt mondja, hogy elektronikus utalásnál és hiteltörlesztésnél, de általában a február végéig díjmentesként meghirdetett szolgáltatásoknál belátható időn belül nem tervezi díj felszámítását. Azaz marad az ingyenesség. Magyarázatuk szerint a hirdetményt az új banki magatartás kódex miatt változtatták, megadva a lehetőségét az árak későbbi felülvizsgálatának.

Miért van díj, ha mégsincs?

A kódex új előírásai szerint lényegesen előbb kell értesíteni az ügyfeleket az esetleges díjváltozásokról a lakossági hiteleknél: korábban a banknak elég volt 15 nappal az áremelés előtt szólnia, most viszont az értesítéstől számítva 60 napig kell várnia. Másfelől a bankoknak a korábbiaknál valamivel nagyobb "magyarázási kötelezettségük" is van, azaz fel kell mutassanak valamilyen indokot, például az inflációt a díjak emeléséhez. De ez a szabályozás a hitelekre vonatkozik, nem a számlacsomagokra. Persze a bank dönthet úgy, hogy a magatartáskódexben foglaltakat kiterjeszti összes termékére és ennek megfelelően alakítja a hirdetményeket, de 15 napos határidővel kell értesíteni az ügyfeleket.

Az OTP-nél a február 28-i határidő szerepeltetését éppen azzal indokolták, hogy az ezutáni időszakra a bank az infláció alakulásának függvényében felülvizsgálja díjszabását. Más kérdés, hogy a jelenleg díjmentes szolgáltatások értelmetlen az inflációval felszorozni - az OTP válaszában is az szerepel, hogy "az inflációt figyelembe vevő esetleges emelés nem érinti azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a jövőben is díjmentesen tervez nyújtani a bank".

Pedig a mostani táblázatból adódik a feltételezés: a díjmentes szolgáltatásoknál akkor van értelme árat és a díjmentességre határidőt feltűnteni, ha a bank ezen új kötöttségeket szeretné lazábban venni. Ha például egy szolgáltatás mellett szerepel az ára, csak azt éppen egy adott határidőig díjmentesen nyújtja a bank, akkor a díjmentesség eltűnése valójában aligha minősül áremelésnek.

Megkérdeztük a banktól, hogy február 28. után a dátumot változtatják meg például március 28-ra a hirdetményben vagy a díj tűnik majd el és az lesz, ami eddig volt, hogy csak a díjmentes szó marad a hirdetményben? Erre azonban nem kaptunk határozott választ. A bank annyit mondott, hogy "a hitelintézeti törvény augusztus 1-jétől hatályos változtatása tette szükségessé a hitelintézetek számára, hogy a szolgáltatások nyújtásával kapcsolatos valamennyi kockázatot szerepeltessék szerződéseikben. Az ügyfelek ezáltal a korábbinál részletesebb tájékoztatást kapnak a banki tevékenység kockázatairól."

Azis tudni szerettük volna, hogy nem tartja-e a bank az ügyfelek "kijátszásának", hogy a határidők folyamatos kitolásával gyakorlatilag bármikor emelhet majd díjat. Erre azt a választ kaptuk, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás törvényi szabályozása és a Magatartási Kódexben meghatározott, a nyilvános üzletszabályzatokban feltüntetett részletes oklista is biztosítja, hogy szerződésmódosításra valóban csak indokolt esetekben kerülhessen sor.

Megijedhetnek az ügyfelek

A hirdetményben az ügyfelek csak annyit látnak, hogy február 28-ig díjmentesek az említett szolgáltatások, utána fizetőssé válnak. Emiatt elképzelhető, hogy sok ügyfél – mint ahogy ezt olvasónk is jelezte – egyszerűen átmegy másik bankhoz, mert elhiszi azt, amit a hirdetményben lát.

A bank nem fél ettől. Nem érzékeltek az ügyfelek részéről növekvő érdeklődést ezzel kapcsolatban. szerintük a banki ügyfél-tájékoztatás mellett szerepe lehet ebben a hitelintézeti törvény módosításáról, illetve a Magatartási Kódex bevezetéséről szóló részletes sajtóbeszámolóknak is.

Megnéztük még néhány más bank hirdetményét is, de nem találtunk olyat, hogy csak egy bizonyos dátumig élnek az árak. A hirdetményekben általában az szerepel, visszavonásig élnek a díjak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?