Nem hisz a piac az idei hiánycélban

2010.01.21. 15:36
Jelentős változás következett be egy hónap alatt abban, hogy tarthatónak vélik-e a piaci szereplők az idei 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt - derül ki a Reuters ma kiadott friss elemzői felméréséből.

Az egy hónappal ezelőtti felmérés konszenzusához (3,9 százalék) képest most a felmérés 4,4 százalékos várt deficitet hozott ki (válaszok mediánja), azaz fél százalékponttal magasabbat a hivatalos, a nemzetközi hitelcsomagban is rögzített kormányzati célnál.

A Portfolio.hu megítélése szerint ebben a negatív piaci változásban három főbb tényező játszhat szerepet: Amint arra a Költségvetési Tanács is rámutatott január eleji kommentárjában, a 2009-es pénzforgalmi államháztartási hiánycél túlteljesítése kockázatokat rejt magában az idei évi cél teljesítésére vonatkozóan. A kormányzásra készülő Fidesz továbbra is jelezte, hogy 7-7,5 százalék körüli deficit is kialakulhat idén (eredményszemléletben) az államháztartásban, döntő részben az állami vállalatoknál felhalmozódott adósságok (részbeni) átvállalása következtében.

A választások utáni gazdaságpolitikával, esetleges fiskális lazítással összefüggő aggodalmak hatása is megjelenhet ebben.

A Reuters elemzői felmérésének további lényeges része, hogy a konszenzus szerint az idén év eleji (hatósági) áremelések (pl. jövedéki adó) összesen oda vezethettek, hogy az éves infláció a decemberi 5,6 százalékról 5,8 százalékra nőhet januárban. Év végére azonban 2,8 százalékig, azaz a közép távú jegybanki 3 százalékos cél alá mérséklődhet.

A hírügynökség felmérése, összhangban a Portfolio.hu szintén ma közzétett felmérésével, azt valószínűsíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn 25 bázisponttal 6 százalékra mérsékli az irányadó kamatlábat, amely további két lépésben 5,5 százalékig mérséklődhet és ezen a szinten is maradhat hosszabb távon.