Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem hisz a piac az idei hiánycélban

2010.01.21. 15:36
Jelentős változás következett be egy hónap alatt abban, hogy tarthatónak vélik-e a piaci szereplők az idei 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt - derül ki a Reuters ma kiadott friss elemzői felméréséből.

Az egy hónappal ezelőtti felmérés konszenzusához (3,9 százalék) képest most a felmérés 4,4 százalékos várt deficitet hozott ki (válaszok mediánja), azaz fél százalékponttal magasabbat a hivatalos, a nemzetközi hitelcsomagban is rögzített kormányzati célnál.

A Portfolio.hu megítélése szerint ebben a negatív piaci változásban három főbb tényező játszhat szerepet: Amint arra a Költségvetési Tanács is rámutatott január eleji kommentárjában, a 2009-es pénzforgalmi államháztartási hiánycél túlteljesítése kockázatokat rejt magában az idei évi cél teljesítésére vonatkozóan. A kormányzásra készülő Fidesz továbbra is jelezte, hogy 7-7,5 százalék körüli deficit is kialakulhat idén (eredményszemléletben) az államháztartásban, döntő részben az állami vállalatoknál felhalmozódott adósságok (részbeni) átvállalása következtében.

A választások utáni gazdaságpolitikával, esetleges fiskális lazítással összefüggő aggodalmak hatása is megjelenhet ebben.

A Reuters elemzői felmérésének további lényeges része, hogy a konszenzus szerint az idén év eleji (hatósági) áremelések (pl. jövedéki adó) összesen oda vezethettek, hogy az éves infláció a decemberi 5,6 százalékról 5,8 százalékra nőhet januárban. Év végére azonban 2,8 százalékig, azaz a közép távú jegybanki 3 százalékos cél alá mérséklődhet.

A hírügynökség felmérése, összhangban a Portfolio.hu szintén ma közzétett felmérésével, azt valószínűsíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn 25 bázisponttal 6 százalékra mérsékli az irányadó kamatlábat, amely további két lépésben 5,5 százalékig mérséklődhet és ezen a szinten is maradhat hosszabb távon.