Árpád
-2 °C
3 °C

Hetvenezren tértek vissza az tb-nyugdíjhoz

2010.01.22. 16:02
Év végégi választhatták az arra jogosult magán-nyugdíjpénztári tagok, hogy visszatérnek a társadalombiztosítóási nyugdíjrendszerbe. A már nyugállományban lévőkkel együtt több mint ötezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Tavaly december végéig 69 469 magánnyugdíjpénztári tag kérte visszalépését a társadalombiztosítási (TB) nyugdíjrendszerbe, közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pénteken. Mellettük 1823 olyan volt pénztártag kérte öregségi nyugellátásának módosítását, s visszatérését a tisztán TB rendszerbe, aki jelenleg már részben magánnyugdíjpénztári szolgáltatásban részesült.

Mint emlékezetes: egy tavalyi törvénymódosítás nyomán összesen mintegy 123 000 pénztártag előtt nyílt meg a visszalépés lehetősége a tb-rendszerbe. Az érintett magánpénztári tagokat a pénzügyi felügyelet erről levélben értesített.

A beérkezett kérelmekből a magánnyugdíjpénztárak december 31-ig 45 292 pénztártagét, illetve 1017 volt pénztártagét fogadták el, a további kérelmek feldolgozása folyamatban van. A már elfogadott kérelemmel rendelkező pénztártagok egyéni számlájának piaci értéke közel 74,87 milliárd forintra rúg.

A visszalépők kapcsán az Államadósság Kezelő Központnak állampapírban 50,22 milliárd forintot adtak át, a Magyar Államkincstár részére 6,51 milliárd forintot utaltak vissza, közölte a PSZÁF. A nyugellátásuk módosítását kérő volt pénztártagok egyéni számlájának összege közel 1,25 milliárd forintot tesz ki. Ebből a Nyugdíjbiztosítási Alap részére 1,04 milliárd forint visszautalása történt meg.

Az egyéni számlaösszegek és a tényleges visszautalás közti eltérés oka, hogy a pénztárak az elfogadott kérelmek csak egy részét tudták átutalni december 31-ig. A további átutalásokra az idei év elején kerül sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?