Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Hetvenezren tértek vissza az tb-nyugdíjhoz

2010.01.22. 16:02
Év végégi választhatták az arra jogosult magán-nyugdíjpénztári tagok, hogy visszatérnek a társadalombiztosítóási nyugdíjrendszerbe. A már nyugállományban lévőkkel együtt több mint ötezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Tavaly december végéig 69 469 magánnyugdíjpénztári tag kérte visszalépését a társadalombiztosítási (TB) nyugdíjrendszerbe, közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pénteken. Mellettük 1823 olyan volt pénztártag kérte öregségi nyugellátásának módosítását, s visszatérését a tisztán TB rendszerbe, aki jelenleg már részben magánnyugdíjpénztári szolgáltatásban részesült.

Mint emlékezetes: egy tavalyi törvénymódosítás nyomán összesen mintegy 123 000 pénztártag előtt nyílt meg a visszalépés lehetősége a tb-rendszerbe. Az érintett magánpénztári tagokat a pénzügyi felügyelet erről levélben értesített.

A beérkezett kérelmekből a magánnyugdíjpénztárak december 31-ig 45 292 pénztártagét, illetve 1017 volt pénztártagét fogadták el, a további kérelmek feldolgozása folyamatban van. A már elfogadott kérelemmel rendelkező pénztártagok egyéni számlájának piaci értéke közel 74,87 milliárd forintra rúg.

A visszalépők kapcsán az Államadósság Kezelő Központnak állampapírban 50,22 milliárd forintot adtak át, a Magyar Államkincstár részére 6,51 milliárd forintot utaltak vissza, közölte a PSZÁF. A nyugellátásuk módosítását kérő volt pénztártagok egyéni számlájának összege közel 1,25 milliárd forintot tesz ki. Ebből a Nyugdíjbiztosítási Alap részére 1,04 milliárd forint visszautalása történt meg.

Az egyéni számlaösszegek és a tényleges visszautalás közti eltérés oka, hogy a pénztárak az elfogadott kérelmek csak egy részét tudták átutalni december 31-ig. A további átutalásokra az idei év elején kerül sor.