Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint elbukott a traffipaxtender

2010.01.23. 10:03 Módosítva: 2010-01-23 10:03:33
Újraértékelve is eredménytelen lett az ORFK traffipaxtendere, mert az összes résztvevő ajánlatát érvénytelennek minősítették.

Újraértékelés után is eredménytelen maradt az Országos Rendőr-főkapitányságnak a hét autópályához tervezett sebességmérő műszerekre kiírt tárgyalásos közbeszerzése, mert mind az öt ajánlattevő érvénytelen ajánlatot nyújtott be, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A 2009. januárjában megjelent kiírás úgy szólt, hogy az első körben az M3-M30-M35-M7-M0 autópályákra huszonegy, míg a második körben az M5-M6 autópályákra tíz fixen telepített, automatikus traffipaxokat kell felszerelni és üzemeltetni. A darabszám mindkét esetben 40 százalékkal több lehetett, a legelőnyösebb ajánlat lett volna a nyertes.

Az első forduló értékelésekor az ajánlatkérő kizárta a tenderből a Siemens Zrt.-t valamint az NJL Konzorciumot (az NJL Kft. és Szenzor Kft. közösen indult). A Siemens esetében az volt az indok, hogy az alvállalkozójának a nettó árbevétele az előző két évben nem érte el az ajánlatkérő által meghatározott mértéket, a konzorciumnál pedig a Szenzor árbevétele maradt alatta annak.

A kiíró nettó ötszázmillió árbevételt határozott meg a pályázók esetében. Az eljárás során feltett kérdésre válaszolva az ajánlatkérő - szemben a felhívással - azt közölte, hogy a közösen pályázóknak, valamint a tíz százaléknál többet teljesítő alvállalkozóknak külön-külön kell elérniük az előírt árbevételt.

A két ajánlattevő ezt kifogásolva fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Az NJL Konzorcium kifogásolta azt is, hogy az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. ajánlatát miért fogadta be az ajánlatkérő, amikor az több szempontból előnyösebb helyzetben van a külsős ajánlattevőkhöz képest, illetve a munkák végzéséhez szükséges forgalomterelés engedélyezésekor hatóságként jár el.

A döntőbizottság az első kifogást elfogadta. Az eljárás során feltett kérdésre ugyanis mást válaszolt az ajánlatkérő, mint ami a felhívásban szerepelt, ezt pedig tiltja a közbeszerzési törvény. A kiírás szerint a konzorciumi tagoknak, illetve a fő- és alvállalkozónak együtt kell produkálnia az előírt árbevételt, nem pedig külön-külön. Ezért határozott úgy a döntőbizottság májusban, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság - a kizárt ajánlattevők bevonásával - értékelje újra a tendert. Ez azonban ismét eredménytelen lett.