Jácint
17 °C
31 °C

Megint elbukott a traffipaxtender

2010.01.23. 10:03 Módosítva: 2010-01-23 10:03:33
Újraértékelve is eredménytelen lett az ORFK traffipaxtendere, mert az összes résztvevő ajánlatát érvénytelennek minősítették.

Újraértékelés után is eredménytelen maradt az Országos Rendőr-főkapitányságnak a hét autópályához tervezett sebességmérő műszerekre kiírt tárgyalásos közbeszerzése, mert mind az öt ajánlattevő érvénytelen ajánlatot nyújtott be, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A 2009. januárjában megjelent kiírás úgy szólt, hogy az első körben az M3-M30-M35-M7-M0 autópályákra huszonegy, míg a második körben az M5-M6 autópályákra tíz fixen telepített, automatikus traffipaxokat kell felszerelni és üzemeltetni. A darabszám mindkét esetben 40 százalékkal több lehetett, a legelőnyösebb ajánlat lett volna a nyertes.

Az első forduló értékelésekor az ajánlatkérő kizárta a tenderből a Siemens Zrt.-t valamint az NJL Konzorciumot (az NJL Kft. és Szenzor Kft. közösen indult). A Siemens esetében az volt az indok, hogy az alvállalkozójának a nettó árbevétele az előző két évben nem érte el az ajánlatkérő által meghatározott mértéket, a konzorciumnál pedig a Szenzor árbevétele maradt alatta annak.

A kiíró nettó ötszázmillió árbevételt határozott meg a pályázók esetében. Az eljárás során feltett kérdésre válaszolva az ajánlatkérő - szemben a felhívással - azt közölte, hogy a közösen pályázóknak, valamint a tíz százaléknál többet teljesítő alvállalkozóknak külön-külön kell elérniük az előírt árbevételt.

A két ajánlattevő ezt kifogásolva fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Az NJL Konzorcium kifogásolta azt is, hogy az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. ajánlatát miért fogadta be az ajánlatkérő, amikor az több szempontból előnyösebb helyzetben van a külsős ajánlattevőkhöz képest, illetve a munkák végzéséhez szükséges forgalomterelés engedélyezésekor hatóságként jár el.

A döntőbizottság az első kifogást elfogadta. Az eljárás során feltett kérdésre ugyanis mást válaszolt az ajánlatkérő, mint ami a felhívásban szerepelt, ezt pedig tiltja a közbeszerzési törvény. A kiírás szerint a konzorciumi tagoknak, illetve a fő- és alvállalkozónak együtt kell produkálnia az előírt árbevételt, nem pedig külön-külön. Ezért határozott úgy a döntőbizottság májusban, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság - a kizárt ajánlattevők bevonásával - értékelje újra a tendert. Ez azonban ismét eredménytelen lett.