Bizakodóbbak a kisvállalkozások

2010.01.26. 11:04
Az idén pozitív változásokra számítanak a vállalkozások, hiszen válság előtti értékére emelkedett a K&H kkv bizalmi index, így jelenleg -14 ponton áll. A kkv-k egy éves várakozásait mutató index 2009. negyedik negyedéves értéke legutóbb 6 ponttal nőtt, amely döntően a vállalkozások javuló pénzügyi eredményeinek, illetve a közterhek várható további csökkenésének köszönhető. A felmérés adatfelvétele 2009. december 1-11. között zajlott.

A K&H kkv bizalmi index - a GfK és a Corvinus Egyetem által készített Fogyasztói Bizalmi Index fogyasztói index növekedésének megtorpanásával ellentétben - tovább emelkedett, így 2009. negyedik negyedéves értéke -14 ponton áll. A gazdasági visszaesés – ezen belül is a GDP, az ipari termelés, valamint a beruházások csökkenésének – idei évben várható megállását és lassú javulását prognosztizáló előrejelzések, a tőzsdeindexek erősödése, valamint a forint árfolyam viszonylagos stabilitása a mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi indexre is hatással voltak: legutóbb mintegy 6 ponttal nőtt a mutató értéke, így elérte válság előtti értékét. A vállalkozások bizalmának erősödése leginkább az előző negyedévhez képest jelentősen javuló árbevétel- és profitvárakozásoknál, valamint a közterhek további csökkenésére vonatkozó várakozásoknál figyelhető meg leginkább.

A vállalkozások pesszimistán látják a vevők átlagos fizetési határidejének változását, mivel annak további emelkedésére számítanak, növelve a vevői és beszállítói fizetések között lévő finanszírozási időtávot, így pedig a vállalkozások likvid finanszírozási igényét.

A várható finanszírozási nehézségek ellenére sem terveznek azonban számottevő áremelést a vállalkozások, hiszen ismét nőtt azon cégek aránya, akik infláció alatti áremelést terveznek, vagy éppen nem változtatnak az áraikon egy éven belül (53 százalékról 61 százalékra).

A javuló gazdasági helyzet további jele lehet, hogy több mint egy éves megtorpanása után ismét visszaállt a beruházási hajlandóságot mutató részindex: 10 százalékpontos növekedést követően újra a vállalkozások 72 százaléka tervez valamilyen beruházást. A beruházás szándéka azonban továbbra sem változott, legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a cégek (36 százalék), ezt követi a gépekbe (30 százalék) és a gépjárművekbe (19 százalék) történő beruházás szándéka. Emelkedett az új vállalat alapításának szándéka is, amely a középvállalatok esetében a legnagyobb (7 százalék).