Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Bizakodóbbak a kisvállalkozások

2010.01.26. 11:04
Az idén pozitív változásokra számítanak a vállalkozások, hiszen válság előtti értékére emelkedett a K&H kkv bizalmi index, így jelenleg -14 ponton áll. A kkv-k egy éves várakozásait mutató index 2009. negyedik negyedéves értéke legutóbb 6 ponttal nőtt, amely döntően a vállalkozások javuló pénzügyi eredményeinek, illetve a közterhek várható további csökkenésének köszönhető. A felmérés adatfelvétele 2009. december 1-11. között zajlott.

A K&H kkv bizalmi index - a GfK és a Corvinus Egyetem által készített Fogyasztói Bizalmi Index fogyasztói index növekedésének megtorpanásával ellentétben - tovább emelkedett, így 2009. negyedik negyedéves értéke -14 ponton áll. A gazdasági visszaesés – ezen belül is a GDP, az ipari termelés, valamint a beruházások csökkenésének – idei évben várható megállását és lassú javulását prognosztizáló előrejelzések, a tőzsdeindexek erősödése, valamint a forint árfolyam viszonylagos stabilitása a mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi indexre is hatással voltak: legutóbb mintegy 6 ponttal nőtt a mutató értéke, így elérte válság előtti értékét. A vállalkozások bizalmának erősödése leginkább az előző negyedévhez képest jelentősen javuló árbevétel- és profitvárakozásoknál, valamint a közterhek további csökkenésére vonatkozó várakozásoknál figyelhető meg leginkább.

A vállalkozások pesszimistán látják a vevők átlagos fizetési határidejének változását, mivel annak további emelkedésére számítanak, növelve a vevői és beszállítói fizetések között lévő finanszírozási időtávot, így pedig a vállalkozások likvid finanszírozási igényét.

A várható finanszírozási nehézségek ellenére sem terveznek azonban számottevő áremelést a vállalkozások, hiszen ismét nőtt azon cégek aránya, akik infláció alatti áremelést terveznek, vagy éppen nem változtatnak az áraikon egy éven belül (53 százalékról 61 százalékra).

A javuló gazdasági helyzet további jele lehet, hogy több mint egy éves megtorpanása után ismét visszaállt a beruházási hajlandóságot mutató részindex: 10 százalékpontos növekedést követően újra a vállalkozások 72 százaléka tervez valamilyen beruházást. A beruházás szándéka azonban továbbra sem változott, legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a cégek (36 százalék), ezt követi a gépekbe (30 százalék) és a gépjárművekbe (19 százalék) történő beruházás szándéka. Emelkedett az új vállalat alapításának szándéka is, amely a középvállalatok esetében a legnagyobb (7 százalék).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?