Brüsszel elégedett velünk, de további kiigazítást vár

2010.01.26. 10:11 Módosítva: 2010.01.26. 10:18
Az Európai Bizottság holnap nyilvánosságra hozandó állásfoglalása jelenleg nem tart szükségesnek további lépéseket a hazánkkal szemben folyó deficiteljárásban, és úgy ítéli meg, hogy az ország várhatóan teljesíteni fogja a 2009-es GDP-arányosan 3,9 százalékos hiánycélt - írja a Bruxinfo. A 2010-es hiánycél elérése érdekében ugyanakkor Brüsszel pótlólagos intézkedésekre sarkallja a magyar kormányt.

"A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy Magyarország olyan lépéseket tett, amelyek megfelelő elmozdulást jelentenek a túlzott mértékű államháztartási hiány kiigazítása felé a Tanács által megszabott határidőkön belül" - sommázza véleményét az Európai Bizottság annak a szerdán nyilvánosságra hozandó állásfoglalásnak a szövegtervezetében, amely azt vizsgálja, hogy hazánk eleget tett-e a pénzügyminiszteri Tanács 2009. július 7-i ajánlásainak.

A BruxInfo birtokába jutott bizottsági tervezet megállapítja, hogy Magyarország hatékony intézkedésekkel biztosította a 2009-re tervezett GDP-arányosan 3,9 százalékos hiánycél elérését, jelesül az eredeti költségvetéshez képest a GDP másfél százalékának megfelelő fiskális konszolidáció révén 2009-ben és a minisztériumi kiadások fokozott ellenőrzésével, amivel sikerült ellensúlyozni a kieső bevételeket. (A tavalyi hiánycél eléréséről az első adat március 31-én lesz, végleges szám pedig ősszel lesz. Mindenesetre az eddigi részszámok alapján csak valószínűsíteni lehet, hogy a kormány nem lépte túl a deficittervet. Ebben pedig nemcsak a kiadások megfogása játszott szerepet, hanem bizony rendkívüli bevételek is, mint arra több cikkünkben is felhívtuk a figyelmet.) A Bizottság emlékeztet arra, hogy tavaly novemberben közzétett őszi gazdasági prognózisában még 4,1 százalékra becsülte a 2009-re várható magyar deficitet, de az új információk birtokában most teljesíthetőnek tartja a 3,9 százalékos hiánycélt.

Brüsszel úgy ítéli meg, hogy a magyar Országgyűlés által 2009. november 30-án elfogadott 2010-es költségvetés összhangban áll az idei évre előirányzott GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiánycéllal és szerkezeti reformokat is tartalmaz, különösen a nyugdíjak és a szociális támogatások rendszerében.

A Bizottság szerint ennek ellenére mind a bevételek, mind a kiadások oldalán jelentős kockázatoknak van kitéve a 2010-es hiánycél elérése, és nem zárja ki, hogy további intézkedésekre lesz szükség a teljesítés érdekében. A bizottsági vélemény arra is figyelmeztet, hogy még korántsem látja biztosítva azt a GDP-arányosan 0,5 százalékos kumulatív strukturális kiigazítást 2009-ben és 2010-ben, amit elengedhetetlennek tart a deficit 3 százalékos küszöbérték alá történő leszorításához. Mint ismert, hazánk tavaly júliusban 2011-es határidőt kapott a túlzott mértékű hiány felszámolására. (Nem árt felidézni, a kockázatos idei hiánycél nézetét az MNB és a Költségvetési Tanács is osztja.)

Mindezek alapján Brüsszel szerdán közzéteendő állásfoglalásában arra a következtetésre jut, hogy jelenleg nem tart indokoltnak további lépéseket a Magyarországgal szemben a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) államháztartási hiány miatt még 2004 nyarán indult eljárásban.