Árpád
-2 °C
4 °C

Brüsszel elégedett velünk, de további kiigazítást vár

2010.01.26. 10:11 Módosítva: 2010-01-26 10:18:49
Az Európai Bizottság holnap nyilvánosságra hozandó állásfoglalása jelenleg nem tart szükségesnek további lépéseket a hazánkkal szemben folyó deficiteljárásban, és úgy ítéli meg, hogy az ország várhatóan teljesíteni fogja a 2009-es GDP-arányosan 3,9 százalékos hiánycélt - írja a Bruxinfo. A 2010-es hiánycél elérése érdekében ugyanakkor Brüsszel pótlólagos intézkedésekre sarkallja a magyar kormányt.

"A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy Magyarország olyan lépéseket tett, amelyek megfelelő elmozdulást jelentenek a túlzott mértékű államháztartási hiány kiigazítása felé a Tanács által megszabott határidőkön belül" - sommázza véleményét az Európai Bizottság annak a szerdán nyilvánosságra hozandó állásfoglalásnak a szövegtervezetében, amely azt vizsgálja, hogy hazánk eleget tett-e a pénzügyminiszteri Tanács 2009. július 7-i ajánlásainak.

A BruxInfo birtokába jutott bizottsági tervezet megállapítja, hogy Magyarország hatékony intézkedésekkel biztosította a 2009-re tervezett GDP-arányosan 3,9 százalékos hiánycél elérését, jelesül az eredeti költségvetéshez képest a GDP másfél százalékának megfelelő fiskális konszolidáció révén 2009-ben és a minisztériumi kiadások fokozott ellenőrzésével, amivel sikerült ellensúlyozni a kieső bevételeket. (A tavalyi hiánycél eléréséről az első adat március 31-én lesz, végleges szám pedig ősszel lesz. Mindenesetre az eddigi részszámok alapján csak valószínűsíteni lehet, hogy a kormány nem lépte túl a deficittervet. Ebben pedig nemcsak a kiadások megfogása játszott szerepet, hanem bizony rendkívüli bevételek is, mint arra több cikkünkben is felhívtuk a figyelmet.) A Bizottság emlékeztet arra, hogy tavaly novemberben közzétett őszi gazdasági prognózisában még 4,1 százalékra becsülte a 2009-re várható magyar deficitet, de az új információk birtokában most teljesíthetőnek tartja a 3,9 százalékos hiánycélt.

Brüsszel úgy ítéli meg, hogy a magyar Országgyűlés által 2009. november 30-án elfogadott 2010-es költségvetés összhangban áll az idei évre előirányzott GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiánycéllal és szerkezeti reformokat is tartalmaz, különösen a nyugdíjak és a szociális támogatások rendszerében.

A Bizottság szerint ennek ellenére mind a bevételek, mind a kiadások oldalán jelentős kockázatoknak van kitéve a 2010-es hiánycél elérése, és nem zárja ki, hogy további intézkedésekre lesz szükség a teljesítés érdekében. A bizottsági vélemény arra is figyelmeztet, hogy még korántsem látja biztosítva azt a GDP-arányosan 0,5 százalékos kumulatív strukturális kiigazítást 2009-ben és 2010-ben, amit elengedhetetlennek tart a deficit 3 százalékos küszöbérték alá történő leszorításához. Mint ismert, hazánk tavaly júliusban 2011-es határidőt kapott a túlzott mértékű hiány felszámolására. (Nem árt felidézni, a kockázatos idei hiánycél nézetét az MNB és a Költségvetési Tanács is osztja.)

Mindezek alapján Brüsszel szerdán közzéteendő állásfoglalásában arra a következtetésre jut, hogy jelenleg nem tart indokoltnak további lépéseket a Magyarországgal szemben a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) államháztartási hiány miatt még 2004 nyarán indult eljárásban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?