Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Így lehet visszakapni a családi pótlék miatt megfizetett adót

2010.01.26. 07:37 Módosítva: 2010-01-26 07:50:27
Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a családi pótlék adókötelezettségével kapcsolatos rendelkezéseket. Ki és hogyan kérheti vissza a családi pótlék miatt megfizetett adót? Az APEH az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ismertette a honlapján.

Mint ismert, december közepén visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság a családi pótlékos, szeptember 1-jétől hatályba lépett adószabályt. (A döntéssel, meg annak indoklásával az adószakértői szakma krémje nem ért egyet.) A szabály adóterhet nem viselő járandósággá nyilvánította a családi pótlékot, és ezen keresztül a magánszemély jövedelmének egy részét magasabb adókulcsú sávba tolta, így jogilag nem, ám gyakorlatilag mégis a családi pótlék egy részét adóként vissza is fizette az államnak.

A visszamenőleges megsemmisítés miatt majd idén lehet visszakérni a túlfizetett adót, ennek mikéntjéről az adóhivatal honlapján tett közzé egy tájékoztatót.

A munkáltatóknak semmi dolguk nincs

A munkáltatóknál a jogszabályi változások következtében nincs szükség a 2009. szeptembert követő elszámolások utólagos módosítására, az adóelőleg-túlfizetés visszatérítésére, a havi bevallások önellenőrzésére, a 09M30-as igazolásoknak a hatályos jogszabály alapján történő kitöltésén túl nem terheli őket többletkötelezettség.

Az szja-bevallás különböző formáiban lehet visszakérni

A magánszemélyek 2009-ről teljesítendő bevallási kötelezettségüknek a rendes évi személyijövedelemadó-bevallással, vagyis a 0953-as bevallással, a 0953E egyszerűsített bevallással, valamint a 09M29-es munkáltatói adómegállapítással tehetnek eleget.

Az egyszerűsített bevallás, valamint a munkáltatói adómegállapítás esetében a magánszemélyeknek nincs teendőjük, ugyanis ezeknél az összevont jövedelemadatok már nem tartalmazzák a családi pótlék adóköteles összegét.

A magánszemélyek nagy többségét kitevő normál szja-bevallással érintettek, vagyis a 0953-as bevallást benyújtók esetében a 09M30-as igazolásban nem szerepel a családi pótlék adóköteles összege, így azt a bevallásban korrekciós tényezőként nem kell figyelembe venni, bevallásukat a munkáltató által kiállított igazolás alapján kell elkészíteni.

Akiknek év közben – 2009. augusztus 31-e után – megszűnt a munkaviszonya/tagsági viszonya, és év közben nem létesítettek új jogviszonyt, a munkáltatótól kapott Adatlap 2009. 14. sora az egyéb adóterhet nem viselő járandóságok között tartalmazhatja a családi pótlék adóköteles összegét. A megjegyzés rovatban azonban külön is szerepel az az összeg, amelyet a munkáltató az adóelőleg levonásakor adóköteles családi pótlék jogcímen, adóterhet nem viselő járandóságként figyelembe vett. Ebben az esetben a megjegyzés rovatban szereplő összeget le kell vonni az adatlap 15. sorának „d” oszlopában található összegből. Az adatlapon szereplő személyi jövedelemadó előleg nem igényel korrekciót.

Egy hónap múlva itt a pénz

Ha - összevetve a ténylegesen levont személyi jövedelemadót, adóelőleget a bevallásban megállapított adóval - az adózó javára különbözet mutatkozik, azt az adóhatóság, vagy - munkáltatói elszámolás esetén - a munkáltató visszatéríti.

Az APEH a magánszemélyek 0953-as bevallásában feltüntetett visszatérítendő jövedelemadót és járulékot a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban 2010. március 1-jétől utalja ki. Az elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó bevallás esetében a kiutalás legkorábbi időpontja február 1. Ha az adózó bevallását javítani kell, a kiutalásra nyitva álló határidőt a bevallás kijavításának napjától kell számítani.

Az egyszerűsített bevallás esetében, amennyiben a magánszemély elfogadja az adóhatóság ajánlatát, és egyszerűsített bevallását 2010. május 20-ig aláírásával ellátva visszaküldi az adóhatóságnak, a kiutalásra az előbb ismertetett általános szabály vonatkozik.

Munkáltatói adómegállapítás esetén a magánszemély javára mutatkozó különbözetet a munkáltató az adómegállapítás határidejét (2010. május 20.) követő legközelebbi bérfizetéskor téríti vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?