Aliz
6 °C
14 °C

Sok a pénzem? Sírrabló vagyok

2010.01.26. 15:14 Módosítva: 2010-01-26 15:14:22
Csak a cseheknél és a bolgároknál magasabb a GDP-arányos készpénzforgalom, mint Magyarországon. Több mint tíz éve bizonyították, hogy a magas készpénzhasználat együtt jár a feketegazdaság - más néven rejtett gazdaság - elterjedésével. A szakértők szerint az állam is felelős azért, hogy túl sok a készpénz. Márpedig ha nem lesz kevesebb, az euróbevezetéssel paradicsomi állapotok jönnek a feketézőkre.

Az elmúlt két-három évben a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek feltűnt: megugrott a magyar gazdaság készpénzigénye, ami - az úgynevezett GDP-arányos készpénzhasználati mutató - évekig megbízhatóan alakult, bár mindig magasabb volt a fejlett országok átlagánál. Amikor ennek okait vizsgálni kezdték, először arra gondoltak, hogy az első hatásaiban már akkor érezhető válság okozta bizalomhiánnyal magyarázható a jelenség, ám a mélyebb elemzés arra utalt, hogy a rejtett gazdaság különböző megjelenési formái okozzák ezt.

Ennek több szinten is komolyan társadalmi pluszköltségei vannak - mondta Király Júlia, a nemzeti bank alelnöke a készpénzhasználat és a rejtett gazdaság viszonyáról rendezett keddi konferencián. Ilyen többletköltség éppúgy az, hogy csökkennek a költségvetés bevételei, mint az, hogy a banki nemteljesítési ráták az elmúlt időszakban erőteljesen nőttek abban a körben, ahol magasabb volt a rejtett gazdaságból származó jövedelem aránya, ezek ugyanis a válság idején erősen csökkentek.

Magyarországnál csak Bulgáriában és Csehországban magasabb a készpénzhasználat a háztartások fogyasztási kiadásainak arányában - mondta a készpénzhasználatról tanulmányt készítő Sisak Balázs. Az MNB szakértője kiemelte: Magyarországon a készpénzhasználat 70 százaléka nem magyarázható meg, és az átlagosnál sokkal nagyobb a forgalomban lévő magas címletek aránya. A készpénzmennyiség egy része feltehetően vagyonfelhalmozási célokat szolgál, ugyanis miközben a tízezer forintos bankjegyek átlagosan évente megfordulnak egyszer a jegybankban, a húszezreseknek csak a feléről mondható el ugyanez, és az elhasználódási arányuk is elenyésző, mindössze négy százalékos.

A készpénzforgalom a feketegazdaság és a gazdasági bűncselekmények számos válfajánál tetten érhető. Elterjedt a korrupciós bűncselekményekben éppúgy, mint az olyan - Lukács János, a Corvinus egyetem tanszékvezetőjének szavaival élve - "pajkosságok" körében, amikor céges számlára vásárolunk magán célra szánt termékeket is. "120 ezer forintos monitorszűr szemüveg a Guccitól, romantikus szerelmesregények szakkönyvként eladva, arról nem is beszélve, hogy a számlák arról tanúskodnak: a kkv-k által megvett tisztítószerek alapján nálunk kellene a legtisztábbnak lennie az üzleti szférának" - sorolta a tanszékvezető, milyen trükközéseket szűrne ki a készpénzes kifizetés felváltása elektronikus fizetésre.

Az adóhivatal egyebek mellett a vagyonosodási vizsgálatok során bukkanhat olyan gazdasági bűncselekmények vagy adócsalások, adóelkerülések nyomaira, amelyek eredményeként egyes adózóknál nagy mennyiségű készpénzt találnak. "Meddig életszerű az otthon készpénzben tartott pénz mennyisége?" - tette fel a kérdést előadásában Dávida Marianna, az APEH hatósági főosztályának vezetője, példaként említve, hogy egyes vagyonvizsgálatoknál akár százmilliós nagyságrendű összeget is találnak. Amiket az adózók a legkülönfélébb és legcifrább kifogásokkal próbálnak megmagyarázni, mint az APEH-osztályvezető elmondta, volt, aki azzal vádolta meg magát, hogy ő lényegében egy sírrabló: egy temetőt számolt fel, és az ott talált értékeket vette magához.

A készpénzhasználat elterjedtségében komoly felelőssége van az államnak is - mondták a szakértők. A bevételi oldalon, az adóztatásban ugyanis éppúgy készpénzorientált a szemlélete, mint a társadalmi transzferek, szociális ellátások, nyugdíjak kifizetésében. Ösztönzőket kell bevezetni a készpénzforgalom visszaszorítására, az elektronikus fizetések elterjesztésére, vissza kell szorítani a sárga csekkeket, több POS-terminál kell - sorolták a lehetséges beavatkozásokat. Ehhez azonban a készpénzhasználati szokásokon is változtatni kellene, hiszen gyakori, hogy egy nyugdíjasnak az első dolga: a bankszámlára érkezett pénzét az utolsó ezresig felvegye, majd készpénzben fizesse be csekkjeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?