Natália
1 °C
7 °C

Csökkenthetik a hitelezést az anyabankok

2010.01.27. 17:14
Bajt okozhat Kelet-Európában már az idén, ha a nyugat-európai bankok végül mégis csökkentik térségbeli hitelezési tevékenységüket - áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet szerdai elemzésében, amely szerint Magyarország és Lengyelország különösen ki van téve e kockázatnak.

A Lombard Street Research felidézi: a pénzügyi válság nyomán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rávette a Kelet-Európában aktív anyabankokat arra a kötelezettségvállalásra, hogy nem csökkentik hitelezési tevékenységüket. Eddig ez sikeresen működik is, ám valószínűtlen, hogy ez az állapot tartósan fennmarad - áll a cég szerdai elemzésében.

A Lombard Street Research szerint a kelet-európai kinnlevőségeknek leginkább kitett két bankrendszer, az osztrák és a belga kezdheti először a kihelyezési tevékenység szűkítését a térségben. Ausztria hazai össztermékének (GDP) 30 százalékát teszi ki az osztrák bankok kelet-európai követelésállománya; Belgium esetében ez arány 17 százalék - áll az elemzésben.

A cég szerint Lengyelország és Magyarország a két legvalószínűbb jelölt arra, hogy az anyabankok elkötelezettsége csökken velük szemben az idén, mindkét országban ugyanis 100 százalék feletti a betétállomány arányában mért kinnlevőségtömeg, és a nem teljesítő hitelek aránya kétszámjegyűre emelkedhet 2010-ben. A Lombard Street Research szerint a külföldi bankok hitelezési aktivitásának csökkenése a térség idei kilábalási esélyeit is ronthatja, tekintettel arra, hogy a pénzügyi válság előtt a belső kereslet növekedését a magánszektorbeli hitelkiáramlás gyors bővülése táplálta. Ebből a szempontból a komoly gazdasági gyengeségekkel küszködő Magyarországon a legnagyobb a kockázat - áll a Lombard Street Research szerdai londoni elemzésében.

A londoni City más nagy házai sem zárják ki a nyugati anyabankok keleti elkötelezettségének csökkenését. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő a kelet-európai bankrendszerekről e hónap elején kiadott elemzésében azt írta: várakozása szerint az idén valószínűleg "számos bankpiaci szereplő újragondolja, hogy milyen stratégiai ésszerűség szól közép-kelet-európai tevékenysége mellett".

A nagybefektetők várhatóan fenntartják térségbeli működésüket, esetleg valamelyest kiigazítják portfoliójukat. A kisebb bankhálózatokat üzemeltető befektetők azonban megfontolás tárgyává tehetik tevékenységüket, tekintettel a gazdasági kihívásokra és a növekedési dinamika várható korlátaira - állt a Fitch nemrégiben közölt londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindazonáltal csekély annak a valószínűsége, hogy az anyabankok hagynák tönkremenni közép-kelet-európai érdekeltségeiket, mindaddig, amíg nagy stratégiai jelentőséget tulajdonítanak tevékenységüknek e térségben, különösen az EU-tagállamokban.

A Financial Times a múlt héten jóval derűlátóbb körképet közölt a térségi bankrendszerekről. A londoni gazdasági napilap szerint a közép-kelet-európai befektetésekkel bíró vezető bankok most már "arra fogadnak", hogy a térség az idén megkezdi a kilábalást a gazdasági válságból. Az olasz UniCredit például száz új fiók megnyitását tervezi Közép-Kelet-Európában, az osztrák Raiffeisen International internetes bankszolgáltatást indít, az Erste pedig csak Romániában - legnagyobb térségi piacán - hetven fiókot nyit.

Federico Ghizzoni, a UniCredit térségi igazgatója a Financial Timesnak azt mondta: nem számol azzal, hogy jelentős mértékben tovább emelkedne a nem teljesítő kinnlevőségek aránya, mert a növekedési ütem már tavaly is lassult. Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója egyenesen "sikersztorinak" nevezte Közép-Kelet-Európát, mondván: a nyugaton tevékenykedő bankok jelentős részével ellentétben "mi még mindig haszonnal működünk", annak ellenére, hogy milyen súlyos következményekkel járt a válság a térség gazdaságaiban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?