Erzsébet
1 °C
4 °C

Dicséret és bírálat Brüsszelből

2010.01.27. 15:15
Málta, Litvánia, Lettország mellett Magyarország is hatékony lépéseket tett a válság alatt is arra, hogy mérsékelje az államháztartási hiányát, azaz közép távon el tudja érni a GDP arányában 3 százalék alatti deficitet - állapította meg ma kiadott közleményében az Európai Bizottság pénzügyekért felelős biztosa.

A vizsgálatra azért került sor, mert mind a négy ország a három százalék feletti hiány miatt az ún. túlzott deficit eljárás alatt van, amelyből egy meghatározott ideig ki kell kerülniük. Joaquín Almunia pénzügyi biztos a közleményben jelezte, hogy a korábban gondoltnál mélyebb gazdasági válság miatt Litvánia és Málta számára egy-egy évvel meghosszabbodik a deficitlefaragás határideje (2011 és 2012 végéig).

Magyarországnak 2011 végéig, Lettországnak 2012 végéig kell az előírt szint alá mérsékelnie hiányát. Az érvényben lévő 2011-es államháztartási hiánycél 2,8 százalék a GDP arányában, ehhez képest a legfrissebb elemzői felmérés ennél jóval magasabb deficitet jósol. Részben emiatt is arra hívja fel a figyelmet Brüsszel, hogy nem szabad hátradőlnie a magyar és a lett kormánynak a mostani vállveregetés után, folytatni kell a szigorú költségvetési politikát.

A magyar államháztartási kilátások kapcsán a főbb kockázatokat a terv alatti társasági és jövedéki adóbevételekben, illetve főként a közösségi közlekedés, illetve a helyi önkormányzatokkal kapcsolatos terv feletti kiadásokban látja az idei évre a brüsszeli testület. Emiatt arra is figyelmeztet, hogy készen kell állnia a magyar kormánynak arra, hogy szükség esetén további, az államháztartás egyensúlyát javító intézkedéseket tegyen. Ez a megjegyzés a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal kapcsolatos értékeléseiben is rendszeresen előfordul, amikor a hitelcsomaggal kapcsolatban vállalt feltételek ellenőrzéséről ad ki anyagot a szakértői delegáció.

Egy szintén mai hír szerint a mély gazdasági válság miatt Románia is egy éves haladékot kapna a deficitjének három százalék alá faragására (2011 helyett 2012 végéig).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?