Dicséret és bírálat Brüsszelből

2010.01.27. 15:15
Málta, Litvánia, Lettország mellett Magyarország is hatékony lépéseket tett a válság alatt is arra, hogy mérsékelje az államháztartási hiányát, azaz közép távon el tudja érni a GDP arányában 3 százalék alatti deficitet - állapította meg ma kiadott közleményében az Európai Bizottság pénzügyekért felelős biztosa.

A vizsgálatra azért került sor, mert mind a négy ország a három százalék feletti hiány miatt az ún. túlzott deficit eljárás alatt van, amelyből egy meghatározott ideig ki kell kerülniük. Joaquín Almunia pénzügyi biztos a közleményben jelezte, hogy a korábban gondoltnál mélyebb gazdasági válság miatt Litvánia és Málta számára egy-egy évvel meghosszabbodik a deficitlefaragás határideje (2011 és 2012 végéig).

Magyarországnak 2011 végéig, Lettországnak 2012 végéig kell az előírt szint alá mérsékelnie hiányát. Az érvényben lévő 2011-es államháztartási hiánycél 2,8 százalék a GDP arányában, ehhez képest a legfrissebb elemzői felmérés ennél jóval magasabb deficitet jósol. Részben emiatt is arra hívja fel a figyelmet Brüsszel, hogy nem szabad hátradőlnie a magyar és a lett kormánynak a mostani vállveregetés után, folytatni kell a szigorú költségvetési politikát.

A magyar államháztartási kilátások kapcsán a főbb kockázatokat a terv alatti társasági és jövedéki adóbevételekben, illetve főként a közösségi közlekedés, illetve a helyi önkormányzatokkal kapcsolatos terv feletti kiadásokban látja az idei évre a brüsszeli testület. Emiatt arra is figyelmeztet, hogy készen kell állnia a magyar kormánynak arra, hogy szükség esetén további, az államháztartás egyensúlyát javító intézkedéseket tegyen. Ez a megjegyzés a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal kapcsolatos értékeléseiben is rendszeresen előfordul, amikor a hitelcsomaggal kapcsolatban vállalt feltételek ellenőrzéséről ad ki anyagot a szakértői delegáció.

Egy szintén mai hír szerint a mély gazdasági válság miatt Románia is egy éves haladékot kapna a deficitjének három százalék alá faragására (2011 helyett 2012 végéig).