Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Már vannak, akik befizették a vagyonadót

2010.01.27. 18:20 Módosítva: 2010-01-27 18:49:00
Néhány adóalany már fizetett vagyonadó, ők most az alkotmánybírósági megsemmisítés miatt visszakapják a pénzüket. A vagyonadó-kalkulátort az AB-ítélet Magyar Közlöny internetes verizójában való megjelenése után, vélhetően holnap leveszi az APEH a honlapjáról. Pár millió forint ment pocsékba.

Bármily furcsa, az adóhatósághoz már érkezett néhány vagyonadó bevallás, az APEH most méri fel, hogy pontosan mennyi. A lakóingatlanok után befizetett adót természetesen visszautalja az APEH – mondta Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője az MTI tudósítása szerint.

A kalkulátornak annyi

Nem várja meg az APEH a Magyar Közlöny papír alapú kiadását, már az internetes verzió megjelenésekor leveszi az adóhatóság weboldaláról a vagyonadó-kalkulátort. Az APEH szakemberei ezért folyamatosan figyelik a közlönykiadó honlapját – ezt is az adóhatóság szóvivője közölte a Független Hírügynökségnek. Az AB határozata (amely a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét megsemmisítette) vélhetően holnap jelenik meg, tehát csütörtökön veheti le az APEH a honlapjáról a számológépet.

Kedd estig összesen 630 ezren használták a kalkulátort, közülük 16 ezren el is mentették adataikat a hatóság rendszerében. Az APEH az Alkotmánybíróság keddi döntése értelmében ezeket megsemmisíti - tette hozzá a szóvivő.

Pár millióba került

Kétmillió vagyonadó-nyomtatvány készült, ebből nagyjából másfél milliót küldenek ki. Sok evás és az egyéni vállalkozó már beküldte a bevallását, ezek közül eddig 40 olyat szűrtek ki a revizorok, amelyekben vagyonadó-bevallás is van. Ezekből csak azt az egy lapot veszik ki, ami az ingatlanokra vonatkozik, mivel a vízi- és légijárművekre, illetve nagy teljesítményű autókra vonatkozó bevallási kötelezettséget meghagyta az AB. A kalkulátor 7 millió forintba került, a 4 lapos nyomtatványokért pedig 24 milliót fizetett az adóhatóság, de ebből csak egy oldal vált okafogyottá - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!