Tervezze meg családja költségvetését

2010.01.27. 00:16
Amerikában és Nyugat-Európában már a neten tervezik családi költségvetésüket a háztartások, itthon még asztali változatban sincs olyan szoftver, amit szinkronizálni lehetne a bankszámlánkkal és hitelkártyánkkal. Volt már rá kezdeményezés, de elbukott a bankok ellenállásán, pedig a kockás füzet, de egy Excel tábla is a múlt a fejlett országokban.

Bankos tapasztalatok szerint a pénzfelvételek száma a hónap elején látványosan megnő, a hónap végén jelentősen lecsökken. Ennek egyik oka persze, hogy a legtöbb közüzemi számlát a hónap elején kell kifizetni, és Magyarországon még mindig nagyon sokan csekken teszik ezt meg, nem utalnak, vagy nem adnak csoportos beszedési megbízást. A hullám másik oka, hogy a hónap végén rendszeresen elfogy a pénz. Ilyenkor szoktak felmerülni azok a kérdések, hogy hova folyt el a fizetés, hiszen semmilyen nagyobb dolgot nem vettünk.

A Mint tervező szoftver
A Mint tervező szoftver

Fapados módszerek

Ha folyamatosan nyomon követjük a család bevételeit és főleg a kiadásait, akkor egyértelműen látszik, hogy mire mennyit költöttünk az adott hónapban. Kiderül, hogy pontosan mennyi megy el az alapkiadásokra, vagyis közüzemi számlákra, ételre, közlekedésre és mondjuk a gyerek iskolai kiadásaira. És mennyit költünk szórakozásra, étteremre, cigarettára vagy éppen taxira. De ennél többet is láthatunk, hónapról hónapra is nyomon lehet követni az egyes tételek változásait.

Családi költségvetés készítéséhez a legegyszerűbb módszer, ha veszünk egy füzetet és egy tollat, és minden egyes kiadást felírunk. A hónap végén aztán összesítjük, átszámoljuk, értékeljük a tételeket. Ez persze eléggé időigényes módszer, nem elég, hogy állandóan magunkkal kell vinni a füzetecskét, de a hónap végén még egy számológéppel is le kell ülnünk minimum egy órára, hogy mindent precízen összeadjunk. Egyel könnyebb, ha Excelben tesszük meg ugyanezt, itt a napi munkát nem spóroljuk meg, de hónap végi összesítést igen. Ráadásul a programmal könnyen készíthetünk grafikonokat, táblázatokat, és követhetjük a havi, éves trendeket.

Offline...

Ezek volnának a fapados módszerek, külföldön ennél sokkal kifinomultabban tervezhetik költségvetésüket a háztartások. Az Egyesült Államokban már évek óta léteznek olyan asztali szoftverek és internetes oldalak, amelyekkel a felhasználó a lehető legkönnyebben követheti nyomon költéseit. Már az asztali szoftverek többségét is hozzá lehet kötni a bankszámlához, hitelkártyákhoz és bankkártyákhoz, így az összes pénzmozgást automatikusan könyveli, a felhasználónak semmit sem kell tennie. (Régebbi alkalmazásoknál ezt még mindig kézzel kell beírogatni, de könnyen átlátható felületen.)

és online alkalmazások

Az Egyesült Államokban már évek óta népszerűek ezek az alkalmazások. Míg korábban az asztali szoftvereket használták a háztartások, mostanában egyre többen térnek át az online tervezőkre. Ezt a trendet elemzik a ReadWriteWeb cikkében is, e szerint az online alkalmazások egyre inkább kiszorítják a piacról az offline szoftvereket. Az ok egyszerű, az offline alkalmazásokkal nehézkes volt a banki kapcsolat, kézzel kellett begépelni a tranzakciókról az adatokat. Online mindez automatikus.

Egyszerűbben fogalmazva, ha a gázszolgáltató levonja a havi díjat, akkor az alkalmazás ezt elkönyveli a megfelelő helyre, a megfelelő címkével. Azt is érzékeli természetesen, ha készpénzt veszünk fel – a későbbiekben ezt a tételt ki tudjuk egészíteni azzal, hogy miért fizettünk, így a hónap végi összesítésnél ezt az információt is figyelembe veszi a statisztika. Ha például benzinkútnál fizetünk kártyával, feltehetően üzenamyagot vásárolunk, így ez is a megfelelő rublikába könyvelődik. Persze lehet finomítani, ha mondjuk egy üveg bort is vettünk.

A legnagyobb előnyük az ilyen tervező programoknak azonban nem ez. Felállíthatunk célokat is, megadjuk például, hogy mennyit szeretnénk összegyűjteni a nyaralásra, és az alkalmazás az eddigi költéseink alapján tanácsokat ad, hogy melyik kiadásból faragjunk. Az alkalmazások egy része emailben vagy sms-ben figyelmeztet, hogy határidő közeleg, be kellene fizetni a villanyszámlát, vagy utalni kell a gyerek iskolájába az osztálypénzt.

Olyan extra szolgáltatásokat is tudnak egyes alkalmazások, mint az adó kiszámítása, a nyugdíjszámítás, de befektetési tanácsot is adnak a költés alapján.

A jövő

Az egyik legnagyobb ilyen szolgáltató az ingyenes Mint. 2007 szeptemberében indult, és hamar nagyon népszerű lett. Mára több mint 1,7 millió felhasználója van, közülük havonta hétszázezeren aktívak. A tábor folyamatosan nő, tavaly októberben heti harmincezer új felhasználó regisztrált az oldalra. A sikert megirigyelte a Microsoft is – amelynek asztali alkalmazását korábban szintén sokan használták – és a Citigrouppal közösen a napokban indítottak egy online tervezőt, a Bundle.com-ot. Ez még messze nem tud annyit, mint a Mint, de bővíteni tervezik a szolgáltatásokat.

A fejlődés azonban nem áll meg itt, már most egyre több olyan alkalmazás van, amelyik még naprakészebb tervezést enged. Megjelentek a tervezőprogramok mobiltelefonos változatai, mivel az okostelefonokkal egyre többen vannak szinte állandóan online. Így már bárhol ellenőrizni tudjuk, hogy állnak pénzügyeink – persze mindezt nem Magyarországon.

Itthon még várni kell

Itthon a fent felsorolt szolgáltatások nem érhetőek el - illetve az eloszto.hu oldalon lehet tervezni, de nem kapnak a bankoktól adatot, így mindent kézzel kell fel felvinni. Információink szerint bár volt olyan vállalkozó, aki szeretett volna ilyen oldalt indítani, de megbukott a bankok ellenállásán. Ahhoz, hogy egy ilyen szolgáltatás elinduljon, a bankoknak kell megadniuk hozzá az adatokat, hiszen össze kell kötni a bankszámlát a szolgáltatással. A bankok azonban nem akartak adatokat adni.

Úgy tűnik azonban, megtetszett nekik az ötlet, mert információink szerint egyre több bank tervez ilyen szolgáltatást saját netbanki rendszerén (az MKB-nak, Budapest Banknak már van). Így a jövőben valószínűleg több banknál is lesz családi költségvetést tervező alkalmazás. A probléma ezzel az, hogy számla- és kártyainformációk várhatóan csak bankon belülről érkeznek majd, a független programok viszont arra is képesek, hogy egy ügyfél több számlájanak mozgását figyelve elemezzék a családi költést.