Árpád
-2 °C
4 °C

Vádat emelhetnek a HungaroControl egykori vezetői ellen

2010.01.27. 18:23
Vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-nél tavaly nyilvánosságra került spekulatív devizaügyletek miatt; a rendőrség az azóta elbocsátott gazdasági vezérigazgató-helyettest és a pénzügyi menedzsert gyanúsítja hűtlen kezeléssel, továbbá gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése bűntettével.

Ivánfi Sándor, az NNI Pénzügyi Visszaélések Elleni Osztály alosztályvezetője szerdán újságírókkal ismertette: a következő napokban küldik meg az HungaroControl-ügy iratait a Fővárosi Főügyészségnek.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium tavaly márciusban közölte az MTI-vel, hogy súlyos belső gazdálkodási szabálytalanságokat tártak fel a HungaroControl devizaügyleteinél, és a társaság felügyelőbizottsága büntetőfeljelentést tett az ügyben.

Az NNI tájékoztatása szerint a feljelentésben az állt, hogy a cég egyik munkavállalója 2008. szeptemberében 12 hónapra két magyarországi pénzintézettel határidős devizaügyleteket kötött, és ezek eredményeképpen 1,9 milliárd forint vagyoni hátránya keletkezett a légiirányításért felelős gazdasági társaságnak. A cég vezetői a veszteség észlelését követően belső vizsgálatot folytattak le, a gazdasági vezérigazgató-helyettes és a treasurer munkaviszonyát rendkívüli felmondással megszüntették.

A nyomozás során a rendőrök az érintett pénzintézetek képviselőit, továbbá a HungaroControl pénzügyi irányításáért felelős szervezeti egységeinek munkatársait is meghallgatták. Ivánfi Sándor tájékoztatása szerint a nyomozás adataiból kiderült, hogy a treasurer úgy kötött határidős devizaügyleteket, hogy azokban a társaság kockázata nem volt korlátozva, de a bankok megfelelő garanciákkal védték saját pénzügyi érdekeiket. Hozzátette: a veszteséget az okozta, hogy az ügyletet megkötő gyanúsított azzal a várakozással kötött két bankkal is határidős devizaügyletet, hogy a forint árfolyama erősödni fog az euróhoz képest. Az ügyleteket azt követően kötötték meg, hogy 2008. szeptember 15-én az amerikai Lehman Brothers befektetési bank csődvédelmet kért, amely jelentősen befolyásolta a nemzetközi pénzpiacot is.

A forint gyengüléye miatt a HungaroControl Zrt.-nek az a kötelezettsége keletkezett, hogy az aktuális forint-euró árfolyamnál rosszabb árfolyamon adjon el a bankoknak eurót, vagyis jelentős árfolyamveszteség keletkezett minden hónap végén, egészen az ügyletek 2009. márciusában történt lezárásáig.

A gazdaságvédelmi nyomozók szerint a treasurer - látva a forint gyengülését - nem tájékoztatta a cég vezetőségét a várható veszteségről, és nem kezdeményezett olyan intézkedéseket, amelyekkel azt kezelni lehetett volna. A gazdasági vezérigazgató-helyettes pedig - bár 2008. októberében már tudott az ügyletekről - szintén nem tájékoztatta a cégvezetést.

Mindezek alapján a társaság befektetéseivel foglalkozó munkatársát különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, az ő munkáját irányító gazdasági vezérigazgató-helyettest pedig gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése bűntettel gyanúsítják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?