Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Papíron borul az IMF szerződés a vagyonadó miatt

2010.01.27. 17:38 Módosítva: 2010-01-27 17:47:08
A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben Magyarország ígéretet tett arra, hogy érték alapú vagyonadót vezet be, az adórendszert eltoljuk a vagyonadóztatás irányába. Az Alkotmánybíróság döntése bekavart, de az IMF vélhetően rugalmas lesz.

A vagyonadó lényegi részének eltörlésének az a pikantériája, hogy hazánk (Magyarországot a vele szerződött IMF-fel és az Európai Bizottsággal szemben a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke képviseli - a szerk.) az IMF-nek és az EU-nak megígérte, hogy érték alapú vagyonadót vezet be. Ez tehát voltaképpen feltétele az IMF-hitelünknek.

Azzal, hogy most az AB gyakorlatilag lenullázta a törvényt, formailag ugyan van vagyonadótörvényünk, mégis az adó minimális, pár százmillió forintos bevételt hoz a költségvetés számára, így - szemben a szerződésben vállaltakkal -  nem tolja el a hazai adórendszert a vagyonadóztatás irányába. Ha szigorúan nézzük a vállalásunkat, akkor bizony nem szép a bizonyítvány: a lakóingatlan-adót is tartalmazó törvényt a parlament elfogadta, életbe is lépett, ám most az AB megsemmisítette a lényegi részt, formálisan tehát nincs meg az érték alapú vagyonadó Magyarországon.

És nem is kis tételről van szó: a kormány 50 milliárd forintos bevételt remélt az adónemből, igaz, a Költségvetési Tanács ennél szerényebb bevételt kalkulált, olyan 35-40 milliárd forint bevételt számolt.

Azonban az IMF és az Európai Bizottság nagy eséllyel nem azt nézi, hogy az ígéretlistánk minden pontját betartottuk-e, hanem azt, hogy alapvetően jól alakulnak-e a költségvetési folyamatok, nincs-e veszélyes elcsúszás az államháztartási gazdálkodási folyamatban. Az eddigi teljesítményünk alapján pedig nagy bajok nem látszanak, még ha vannak is kockázatok. És ne feledjük: nincs egy éve sem, hogy az IMF belement a szerződés átírásába, a hiánycél megemelésébe, vagyis van arra példa, hogy nem ragaszkodnak mindenhez szó szerint.

Mindezek miatt nem valószínű, hogy emiatt a Valutaalap megorrolna ránk, de kétség kívül magyarázatra szorult, hogy ma végül is nincs érdemi érték alapú vagyonadónk.

A vagyonadó megsemmisítésének költségvetésiegyenleg-rontó hatását a kormány a bevételek zárolásával tudja ellensúlyozni. Erre tett utalást Bajnai Gordon miniszterelnök is, amikor kijelentette, hogy a kormány a következő hetekben „átnézi a tartalékokat és a minisztériumi, fejezeti sorokat, hogy mit lehet tenni a hiánycél tartása érdekében.”

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!