Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Papíron borul az IMF szerződés a vagyonadó miatt

2010.01.27. 17:38 Módosítva: 2010-01-27 17:47:08
A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben Magyarország ígéretet tett arra, hogy érték alapú vagyonadót vezet be, az adórendszert eltoljuk a vagyonadóztatás irányába. Az Alkotmánybíróság döntése bekavart, de az IMF vélhetően rugalmas lesz.

A vagyonadó lényegi részének eltörlésének az a pikantériája, hogy hazánk (Magyarországot a vele szerződött IMF-fel és az Európai Bizottsággal szemben a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke képviseli - a szerk.) az IMF-nek és az EU-nak megígérte, hogy érték alapú vagyonadót vezet be. Ez tehát voltaképpen feltétele az IMF-hitelünknek.

Azzal, hogy most az AB gyakorlatilag lenullázta a törvényt, formailag ugyan van vagyonadótörvényünk, mégis az adó minimális, pár százmillió forintos bevételt hoz a költségvetés számára, így - szemben a szerződésben vállaltakkal -  nem tolja el a hazai adórendszert a vagyonadóztatás irányába. Ha szigorúan nézzük a vállalásunkat, akkor bizony nem szép a bizonyítvány: a lakóingatlan-adót is tartalmazó törvényt a parlament elfogadta, életbe is lépett, ám most az AB megsemmisítette a lényegi részt, formálisan tehát nincs meg az érték alapú vagyonadó Magyarországon.

És nem is kis tételről van szó: a kormány 50 milliárd forintos bevételt remélt az adónemből, igaz, a Költségvetési Tanács ennél szerényebb bevételt kalkulált, olyan 35-40 milliárd forint bevételt számolt.

Azonban az IMF és az Európai Bizottság nagy eséllyel nem azt nézi, hogy az ígéretlistánk minden pontját betartottuk-e, hanem azt, hogy alapvetően jól alakulnak-e a költségvetési folyamatok, nincs-e veszélyes elcsúszás az államháztartási gazdálkodási folyamatban. Az eddigi teljesítményünk alapján pedig nagy bajok nem látszanak, még ha vannak is kockázatok. És ne feledjük: nincs egy éve sem, hogy az IMF belement a szerződés átírásába, a hiánycél megemelésébe, vagyis van arra példa, hogy nem ragaszkodnak mindenhez szó szerint.

Mindezek miatt nem valószínű, hogy emiatt a Valutaalap megorrolna ránk, de kétség kívül magyarázatra szorult, hogy ma végül is nincs érdemi érték alapú vagyonadónk.

A vagyonadó megsemmisítésének költségvetésiegyenleg-rontó hatását a kormány a bevételek zárolásával tudja ellensúlyozni. Erre tett utalást Bajnai Gordon miniszterelnök is, amikor kijelentette, hogy a kormány a következő hetekben „átnézi a tartalékokat és a minisztériumi, fejezeti sorokat, hogy mit lehet tenni a hiánycél tartása érdekében.”