Marcell
19 °C
32 °C

Az AB érzékeli az adószakma felőli kritikát

Index/InfoRádió
2010.01.28. 12:19 Módosítva: 2010-01-28 12:29:21
Az emberek egy része attól tart, hogy ha a következő kormány kétharmados többséget szerez, akkor könnyedén módosíthatja az alkotmányt - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, szigorítani kellene az alaptörvény megváltoztatásának feltételein. A vagyonadó kapcsán elmondta: az Alkotmánybíróság a keddi döntésével kijelölte az alkotmányos vagyonadó keretét.

Maga az Alkotmánybíróság is érzékeli azt a kritikát, miszerint a testület adóügyekben nem kiszámítható, és vannak egymással ellentmondó döntései - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az Inforádió Aréna című műsorában. Itt nálunk, az Indexen az adószakértői szakma krémje erősen és több dolog miatt is bírálta az AB-t az elmúlt évekbeli adóügyi gyakorlata miatt. És a vagyonadótörvény lakóingatlanokra vonatkozó részének megsemmisítése miatt is több hibát rónak fel adótanácsadók a testületnek.

Az Alkotmánybíróság elnöke reméli, hogy az idei évtől egységes, következetes, a jogalkotók, az adótanácsadók, és az állampolgárok számára is követhető adógyakorlatot sikerül kiépítenie a testületnek, amely az utóbbi időben egyre több adókérdéssel foglalkozik.

Az alkotmánybíró a vagyonadó eltörlésével kapcsolatban azt mondta: a döntéssel az Ab kijelölte azt a keretet, amelyen belül alkotmányosan lehet a vagyonadót kivetni.

Kétharmados pánik van az AB elnöke szerint

Ha egy kormány kétharmados többséget szerez az Országgyűlésben, az érinti az alkotmánybíráskodást is - mondta az Alkotmánybíróság elnöke. Paczolay Péter szerint azonban az alkotmánymódosítás szabályozása folyamatosan lebeg a testület felett.

A kérdés most újra előtérbe került, hiszen kétharmados pánik van az országban - fogalmazott Paczolay Péter, aki hangsúlyozta: ez az alkotmánymódosítás egy könnyű módja, és nagy veszélyt rejt magában. Éppen ezért úgy véli, hogy merevebbé kell tenni a magyar alkotmányt, és szigorítani kellene az alkotmánymódosítás lehetőségét.