Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az AB érzékeli az adószakma felőli kritikát

Index/InfoRádió
2010.01.28. 12:19 Módosítva: 2010-01-28 12:29:21
Az emberek egy része attól tart, hogy ha a következő kormány kétharmados többséget szerez, akkor könnyedén módosíthatja az alkotmányt - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, szigorítani kellene az alaptörvény megváltoztatásának feltételein. A vagyonadó kapcsán elmondta: az Alkotmánybíróság a keddi döntésével kijelölte az alkotmányos vagyonadó keretét.

Maga az Alkotmánybíróság is érzékeli azt a kritikát, miszerint a testület adóügyekben nem kiszámítható, és vannak egymással ellentmondó döntései - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az Inforádió Aréna című műsorában. Itt nálunk, az Indexen az adószakértői szakma krémje erősen és több dolog miatt is bírálta az AB-t az elmúlt évekbeli adóügyi gyakorlata miatt. És a vagyonadótörvény lakóingatlanokra vonatkozó részének megsemmisítése miatt is több hibát rónak fel adótanácsadók a testületnek.

Az Alkotmánybíróság elnöke reméli, hogy az idei évtől egységes, következetes, a jogalkotók, az adótanácsadók, és az állampolgárok számára is követhető adógyakorlatot sikerül kiépítenie a testületnek, amely az utóbbi időben egyre több adókérdéssel foglalkozik.

Az alkotmánybíró a vagyonadó eltörlésével kapcsolatban azt mondta: a döntéssel az Ab kijelölte azt a keretet, amelyen belül alkotmányosan lehet a vagyonadót kivetni.

Kétharmados pánik van az AB elnöke szerint

Ha egy kormány kétharmados többséget szerez az Országgyűlésben, az érinti az alkotmánybíráskodást is - mondta az Alkotmánybíróság elnöke. Paczolay Péter szerint azonban az alkotmánymódosítás szabályozása folyamatosan lebeg a testület felett.

A kérdés most újra előtérbe került, hiszen kétharmados pánik van az országban - fogalmazott Paczolay Péter, aki hangsúlyozta: ez az alkotmánymódosítás egy könnyű módja, és nagy veszélyt rejt magában. Éppen ezért úgy véli, hogy merevebbé kell tenni a magyar alkotmányt, és szigorítani kellene az alkotmánymódosítás lehetőségét.