Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bibó, busók vagy a villamdelejes önforgony?

2010.01.28. 12:05 Módosítva: 2010-01-28 12:05:20
Nyilvános konzultációt hirdetett a nemzeti bank a 2011-es emlékérme-kibocsátási programról. Február 8-ig mondhatjuk el a véleményünket, milyen emlékérméket látnánk szívesen jövőre. A jegybank kilenc javaslata között Bibó István- és Tóth Árpád-érme éppúgy szerepel, mint a busókról szóló.

Nyilvános konzultációt kezdeményez a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájáról a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank közleménye felidézi: 1968 óta rendszeresen bocsátanak ki emlékérméket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményeire, évfordulóira ill. a fontosabb nemzetközi eseményekre emlékezve.

A jegybank ezeknek az emlékérmék a kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez - olvasható az MNB erről kiadott közleményében. A bank fontosnak tartja, hogy az érmék ne csak törvényes fizetőeszközként képviseljenek értéket, ha a lakosság többsége által jelentősnek tartott szimbolikus értéket is hordozzanak. Ezért döntöttek úgy, hogy a 2011-es emlékérmék kibocsátásáról nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó emlékérmék témáját illetően.

A nyilvános konzultációhoz a jegybank elkészítette saját javaslatait. Összesen kilenc témát javasolnak vitára, ezek teljes névsora elolvasható az MNB honlapján. A listán főleg a korábban már elindított sorozatokhoz kapcsolódó elemek szerepelnek, így a Magyar költők sorozat jövő évi darabját Tóth Árpád születése 125. évfordulójának szentelnék, a világörökség sorozatban a mohácsi busójárást örökítenék meg, míg a technikai újításokról szóló sorozatban az elektromotor ősének számító villamdelejes önforgonyt kitaláló Jedlik Ányosra, az általa készített áramfejlesztőre emlékeznének. A nem sorozatba illeszkedő darabok között Liszt Ferenc születésének 200., valamint Bibó István születésének 100. évfordulójára kiadott érmejavaslat szerepel.

A témával kapcsolatos véleményeket február 8-ig lehet eljuttatni a Magyar Nemzeti Bankhoz vagy a kommunikacio@mnb.hu e-mail címre vagy az MNB Kommunikáció, 1850 Budapest postacímre, vagy faxon a (1) 428-2569-es számra.