Bibó, busók vagy a villamdelejes önforgony?

2010.01.28. 12:05 Módosítva: 2010.01.28. 12:05
Nyilvános konzultációt hirdetett a nemzeti bank a 2011-es emlékérme-kibocsátási programról. Február 8-ig mondhatjuk el a véleményünket, milyen emlékérméket látnánk szívesen jövőre. A jegybank kilenc javaslata között Bibó István- és Tóth Árpád-érme éppúgy szerepel, mint a busókról szóló.

Nyilvános konzultációt kezdeményez a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájáról a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank közleménye felidézi: 1968 óta rendszeresen bocsátanak ki emlékérméket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményeire, évfordulóira ill. a fontosabb nemzetközi eseményekre emlékezve.

A jegybank ezeknek az emlékérmék a kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez - olvasható az MNB erről kiadott közleményében. A bank fontosnak tartja, hogy az érmék ne csak törvényes fizetőeszközként képviseljenek értéket, ha a lakosság többsége által jelentősnek tartott szimbolikus értéket is hordozzanak. Ezért döntöttek úgy, hogy a 2011-es emlékérmék kibocsátásáról nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó emlékérmék témáját illetően.

A nyilvános konzultációhoz a jegybank elkészítette saját javaslatait. Összesen kilenc témát javasolnak vitára, ezek teljes névsora elolvasható az MNB honlapján. A listán főleg a korábban már elindított sorozatokhoz kapcsolódó elemek szerepelnek, így a Magyar költők sorozat jövő évi darabját Tóth Árpád születése 125. évfordulójának szentelnék, a világörökség sorozatban a mohácsi busójárást örökítenék meg, míg a technikai újításokról szóló sorozatban az elektromotor ősének számító villamdelejes önforgonyt kitaláló Jedlik Ányosra, az általa készített áramfejlesztőre emlékeznének. A nem sorozatba illeszkedő darabok között Liszt Ferenc születésének 200., valamint Bibó István születésének 100. évfordulójára kiadott érmejavaslat szerepel.

A témával kapcsolatos véleményeket február 8-ig lehet eljuttatni a Magyar Nemzeti Bankhoz vagy a kommunikacio@mnb.hu e-mail címre vagy az MNB Kommunikáció, 1850 Budapest postacímre, vagy faxon a (1) 428-2569-es számra.