Árpád
-2 °C
4 °C

Kisebb recesszióra és alacsonyabb államadósságra számít a kormány

2010.01.28. 17:50 Módosítva: 2010-01-28 17:56:17
Az eddigi hivatalos prognózisánál némiképp kisebb, 0,3 százalékos gazdasági visszaesést vár a kormány a frissített konvergenciaprogramban. A pénzügyminiszter szerint az idei költségvetésihiány-cél tartható.

Az eddigi 0,6-ról 0,3 százalékra vette vissza az idei évi várható gazdasági zsugorodás mértékét a frissített konvergenciaprogramban a magyar kormány - jelentette be a mai sajtótájékoztatón Oszkó Péter a Portfolio.hu tudósítása szerint. A pénzügyminiszter a gazdasági pálya idei lehetséges felfelé módosítását már múlt héten előre vetítette és amint akkor is, most is elsősorban azzal indokolta, hogy a korábban gondoltnál kedvezőbben alakulhatnak a magyar exportkilátások. A lakossági fogyasztásra vonatkozó előrejelzést lényegében változatlanul hagyta a tárca, a pontos adat majd csak holnap, a teljes konvergenciaprogram közzétételekor válik ismertté, miután elküldik azt Brüsszelbe.

Nem lesz gond a hiánycéllal

Oszkó jelezte azt is, hogy a 2010-es költségvetésben jelzettel összhangban 4,1 százalékra jósolja az idei évi átlagos infláció mértékét a kormány a friss konvergenciaprogramban, miközben novemberben átmenetileg 3,9 százalékra mérsékelte azt. A pénzügyi tárca vezetője ezt a nemzetközi energiaárak növekedésével indokolta.

A pénzügyi tárca vezetője a makropálya kapcsán hangsúlyozta: "a konvergenciaprogram egyértelműen mutatja, hogy a 3,8 százalékos 2010-es hiánycél tartható." Ezt egyelőre azonban igencsak kétségbe vonja a piac (4,4 százalékos várható deficit a piaci konszenzus), miközben a most módosított idei kormányzati GDP-prognózis összhangban van a legutóbbi elemzői felmérés konszenzusával.

A pénzügyminiszter az euró előszobája lépéssel kapcsolatos kérdésre egyrészt azt emelte ki, hogy ezt minden különösebb feltétel nélkül meg lehet tenni, másrészt jelezte: annak időzítése "azon fog múlni, hogy az utánunk következő kormány mennyire tudja tartani a (makrogazdasági) pályát, mennyire lesz az hiteles". Hozzátette: ismer olyan külföldi nagybanki előrejelzést, amely szerint az ERM-II csatlakozásunk 2011-ben fog bekövetkezni és ezzel Oszkó elégedett lenne.

 

Alacsonyabb adósságpálya

A Portfolio.hu kérdésére a pénzügyi tárca illetékesei jelezték a frissített GDP-arányos államadósság pályát is. Eszerint idén év végén 79 százalékos lehet a ráta, amely 2011-re 76,9 százalékig, 2012 végére 73,6 százalékig süllyedhet.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői delegációjának tavaly karácsony előtt közzétett alappályabeli előrejelzése idén év végére 80,2 százalékos, 2011 végére 79 százalékos, majd 2012-re 75,9 százalékos adósságrátát vetített előre, azaz magasabbat, mint amivel most számol a kormány. Az eltérés részben az alkalmazott forintárfolyam-pályával, részben a felfelé módosított idei GDP-prognózissal függhet össze.

Ismét jönnek a delegációk

A tárca illetékesei arra az újságírói kérdésre, hogy a most kiadott, az eddigiektől egyébként csak kissé eltérő makrogazdasági pályát egyeztették-e a Nemzeti Valutaalap és az Európai Bizottság illetékeseivel, azt jelezték, hogy a két szervezet illetékesei a jövő héten érkeznek hazánkba, hogy a negyedévente szokásos, a hitelcsomaggal kapcsolatos felülvizsgálatot elvégezzék.

A konvergenciaprogramot azért nem a szokásos december elsejéig kellett 2009-ben benyújtani, mert az Európai Bizottság minden EU-tagállam számára két hónap haladékot adott a gazdasági válság makrogazdasági pályára gyakorolt nagyfokú bizonytalanságai miatt. Ma nemcsak Magyarország, hanem például Csehország is közzétette frissített konvergenciaprogramját. Amint beszámoltunk róla, tegnap az Európai Bizottság az elismerő szavak mellett az idei évi államháztartási folyamatokban mutatkozó kockázatokra is rámutatott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?