Jolán
2 °C
4 °C

Nálunk megy ölre két dél-afrikai cég

2010.01.28. 08:01
Tíz éve pereskedik a magyar bíróságon két dél-afrikai cég, a tét pár milliárd forint.

Néhány tíz millió dollár (vagyis pár milliárd forint) a tétje annak a pernek, amely idestova tíz éve zajlik Budapesten. A furcsaság ebben csak az, hogy a két dél-afrikai cég vitáját - is - képtelen eldönteni a magyar bíróság. A per azért zajlik Budapesten, mert a vitatott szerződés itt köttetett - számol be a Napi Gazdaság.

A felperes a Soladria nevű vállalkozás, amely a 90-es évek végén jó piacot látott egy másik - nála sokkalta nagyobb -, szintén johannesburgi székhelyű multicég, a Sasol termékeinek magyarországi értékesítésében. A vegyipari társaság tucatnyi termékét vezették be a magyar és a környező országok piacaira alig néhány hónap alatt. A felfutó kereslet miatt Koperben tárolót is béreltek és szerződést kötöttek a Sasol londoni irodájának közép-európai igazgatójával.

Az olasz, osztrák és magyar piacra szállított termékek olyan sikert arattak, hogy a londoni iroda fél év után felmondta az élő szerződést amelynek értelmében pedig 5 százalékos jutalék és évi 80 ezer font garantált profit illette meg a Soladria céget. Mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a felek 2000-ben bírósághoz fordultak, amely eddig jogerősen nem döntött az ügyben. Annyi mindenesetre kiderült, hogy bár a disztribútori megállapodást szóban kötötték, ez érvényes írásbeli megállapodás nélkül is. Az ügyet tárgyaló bíró ennek szellemében a ki nem fizetett jutalékok rendezésére szólította fel a Sasolt, amely azonban úgy tűnik, továbbra sem akar fizetni. A céget képviselő Partos László ügyvéd a megbízó utasításaira hivatkozva nem kívánt részleteket közölni az ügyről, csupán annyit válaszolt írásában, hogy a Soladria igénye megalapozatlan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?