Nálunk megy ölre két dél-afrikai cég

2010.01.28. 08:01
Tíz éve pereskedik a magyar bíróságon két dél-afrikai cég, a tét pár milliárd forint.

Néhány tíz millió dollár (vagyis pár milliárd forint) a tétje annak a pernek, amely idestova tíz éve zajlik Budapesten. A furcsaság ebben csak az, hogy a két dél-afrikai cég vitáját - is - képtelen eldönteni a magyar bíróság. A per azért zajlik Budapesten, mert a vitatott szerződés itt köttetett - számol be a Napi Gazdaság.

A felperes a Soladria nevű vállalkozás, amely a 90-es évek végén jó piacot látott egy másik - nála sokkalta nagyobb -, szintén johannesburgi székhelyű multicég, a Sasol termékeinek magyarországi értékesítésében. A vegyipari társaság tucatnyi termékét vezették be a magyar és a környező országok piacaira alig néhány hónap alatt. A felfutó kereslet miatt Koperben tárolót is béreltek és szerződést kötöttek a Sasol londoni irodájának közép-európai igazgatójával.

Az olasz, osztrák és magyar piacra szállított termékek olyan sikert arattak, hogy a londoni iroda fél év után felmondta az élő szerződést amelynek értelmében pedig 5 százalékos jutalék és évi 80 ezer font garantált profit illette meg a Soladria céget. Mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a felek 2000-ben bírósághoz fordultak, amely eddig jogerősen nem döntött az ügyben. Annyi mindenesetre kiderült, hogy bár a disztribútori megállapodást szóban kötötték, ez érvényes írásbeli megállapodás nélkül is. Az ügyet tárgyaló bíró ennek szellemében a ki nem fizetett jutalékok rendezésére szólította fel a Sasolt, amely azonban úgy tűnik, továbbra sem akar fizetni. A céget képviselő Partos László ügyvéd a megbízó utasításaira hivatkozva nem kívánt részleteket közölni az ügyről, csupán annyit válaszolt írásában, hogy a Soladria igénye megalapozatlan.