Olcsóbb lett a forintos lakáshitel

2010.01.29. 11:31
Decemberben tovább csökkent a háztartások által felvett, új forintalapú lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek átlagos hitelköltség mutatója - közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint ez jelentős részben a korábbiaknál kedvezőbb kamatozású, új konstrukciók térnyerésével magyarázható.

A jegybank adatai szerint a forintalapú lakáshitelek átlagos hitelköltsége decemberben 11,78 százalék volt 1,04 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,48 százalékponttal csökkent. Ezen belül az átlagos kamatszint 85 bázispont csökkenéssel kétéves mélypontra, 9,7 százalékra csökkent decemberben.

A lakáshitelek költsége a négy évvel korábbi szintre csúszott vissza azután, hogy tavaly februárban 15,69 százalékon tetőzött. A kamat és hitelköltség csökkenésével párhuzamosan a múlt év második felében regisztrált folyamatos csökkenést megszakítva, decemberben először növekedett az új forintalapú lakáshitelek szerződéses összege.

Novemberhez hasonlítva legnagyobb mértékben 120 bázisponttal (1,2 százalék) a változó, vagy legfeljebb egy évre rögzített kamatozású lakáshitelek költsége csökkent, míg 2008 decemberéhez viszonyítva a legalább öt, legfeljebb tíz évre fixált kamatozású hitelek hitelköltsége csökkent csaknem 4,5 százalékponttal 18,87 százalékra.

A szabad felhasználású jelzálog hitelek átlagos hitelköltség mutatója decemberben 174 bázisponttal csökkent és a 13,58 százalékos szint 436 bázisponttal volt alacsonyabb mint egy évvel azelőtt. A gépjármű vásárlási forint hitelek költsége decemberben 252 bázisponttal 19,0 százalékra csökkent és 309 bázisponttal volt olcsóbb, mint 2008. decemberében.

A svájci frank alapú lakáshitelek kamata és hitelköltség mutatója gyakorlatilag nem változott decemberben, egy év alatt a kamat 57, a hitelköltség 94 bázisponttal 4,58, illetve 6,29 százalékra csökkent. Ennek ellenére az új szerződések értéke tovább csökkent, decemberben 3,1 milliárd forintot sem tett ki, 2008 októberében ez a szám 78,8 milliárdon tetőzött.

A szabad felhasználású lakossági euróhitel kamata és költsége nem változott, a gépjármű és személyi hitelek viszont drágultak, ennek megfelelően az új szerződések összege sem változott érdemben az előző hónapokhoz képest.