Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Idei mélypontján a forint, indulatokat kiváltó vagyonadódöntés

Ez történt a 2010-es év 4. hetében

2010.01.30. 17:28 Módosítva: 2010-01-30 19:54:51
Igen mozgalmas hetet hagyunk a hátunk mögött: a vagyonadót megsemmisítette az Alkotmánybíróság, az adószakma szerint újra hibát követett el ezzel az AB, a forint idei mélypontjára, és a kamat rekordalacsony szintre került, folytatódott a MÁV flottaügye, az Emfesz-sztori három újabb résszel bővült, tíz éves mélypontra esett a foglalkoztatottak száma idehaza, frissített konvergenciaprogramot küldünk Brüsszelbe, és színre lépett egy civil mozgalom, amelynek tagjai rámutatnak a pártok hazugságaira és beárazzák a választási ígéreteiket.

Az egész héten végigvonult a vagyonadó ügye. Kedden az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vagyonadótörvény lakóingatlanokra vonatkozó részét. Az adószakértők szerint kártékony és aránytalan döntést hozott az AB. Ezzel a határozatával is sikerült összezavarnia az adószakmát, mint több döntésével az elmúlt években. Másnap az AB elnöke azt ígérte, ezentúl igyekeznek követhetően és következetesen dönteni adóügyekben, és érzékelik az őket ért kritikákat.

A vagyonadó lényegi részének eltörlése azzal is jár, hogy lényegében megszegtük az IMF-fel és az EU-val kötött szerződésünket, igaz, vélhetően rugalmas lesz velünk szemben a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság. Nem járt le egyetlen határidő sem a vagyonadó kapcsán, mégis voltak páran, akik már befizették a terhet, ők most visszakapják a pénzt. Az APEH pedig levette honlapjáról a vagyonadó-kalkulátort.

Nem egyszerű történetek

A dél-amerikai szappanopera-hosszúságú Emfesz-sztori újabb epizódjai is átölelték az egész hetet. A kormány valamilyen megoldást kíván keresni az Emfesz sorsára, közben pedig a cég hirtelen visszamenőleg 52 milliárd forinttal rontotta a 2008-as eredményét, a könyvvizsgálója erre válaszul lelépett. Aztán úgy tűnik a legutóbbi hírek szerint, hogy orosz-magyar céget hoznak létre, és az átveszi a magára hagyott Emfesz ügyfeleit. Jövő héten újabb pár résszel folytatódik a sorozat, érdemes lesz figyelni rá.

A Malév sem egy nagy sikertörténet, legalábbis a hét történései alapján. Pedig nem indult rosszul: még a válságban is növelte utasforgalmát a légitársaság. Az a légitársaság, amelyben a magyar állam nem elégszik meg az egyszerű többséggel, nyomban legalább 75%-os tulajdonrészt kérne a szerepvállalásért. Úgy volt, hogy a most papíron kisebbségi, valójában tényleges tulajdonos oroszokkal sikerül megállapodni pénteken, ám mégsem lett így. Folyt. köv. ez is.

Idei mélypontot ütött a forint, szenvedett a BUX

A forint szenvedett a hét nagy részében, aztán péntekre sikerült kicsit megnyugodni. Az euróval szembeni árfolyam 273,50 forintig gyengült a héten, nem egyszer, nem kétszer, hanem háromszor is járt ott a kurzus. És hogy miért fontos ez? Mert idei mélypontot jelent. (A svájci frank pedig féléves csúcsra erősödött a forinttal szemben, ami miatt nő a frankhitelek törlesztőrészlete.) Aztán pénteken 271 alá ment az árfolyam.

A tőzsdén hasonló volt a minta. A hét elején inkább csökkentek a részvényárak. Aztán pénteken jött a csoda, mégpedig az Egyesült Államokból egy hír formájában: a negyedik negyedévben közel 6 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, igaz, javarészt technikai okból. A BUX kissé korrigált a jó hír hatására. De azért ne örüljünk annyira: egy tőzsdeguru megmondta, hogy pár hónap múlva jön a zuhanás a világ tőzsdéin, addig kicsit még feljebb mehetünk, onnan nagyobbat lehet esni.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  4. heti záró 3. heti záró
BUX 21 831,5
21 667,39
OTP 5848 5825
Mol 18 245  18 000
Richter 41 460  41 000
Magyar Telekom 708
765

A pénzpiaci bizonytalanságot fokozzák a Görögországról érkező hírek, találgatások. Most már az EU is elismeri, bizony gondok lehetnek az eurózónában a görög tapasztalatok miatt.

Brüsszel dicsér és éberségre szólít fel

Brüsszel minket azért megdicsért, mert ügyesen kordában tartottuk a költségvetési hiányunkat, és csináltunk pár szerkezeti átalakítást. De újabb lépések megtételére sarkallta a kormányt. A kabinet – no nem első lépés gyanánt – elkülte az Európai Bizottságnak a frissített konvergenciaprogramunkat, amelyben kissé kisebb recesszióval és idén a GDP 79%-án tetőző államadóssággal számol.

A pénzügyi dolgok kategóriába tartozik feltétlenül, hogy a jegybank rekordalacsony szintre küldte az alapkamatot. Az MNB 6 százalékra vágta a rátát, ilyen alacsony szinten csak 2005 szeptembere és 2006 júniusa között volt a kamat. A 6 százalék egyúttal azt is jelenti, hogy az elhíresült őszödi beszéd előtti szintre csökkent a jegybanki alapkamat.

A politikusok ne hülyítsenek minket!

Dübörög a választási kampány, jönnek a siralmasnál siralmasabb ígéretek. De van orvosság: 12 közgazdász útjára indított egy civil kezdeményezést. A kampány idején beárazzák a pártok ígéreteit, rámutatnak a pártprogramok ellentmondásaira, értelmiségiek válaszaiból összeállt listán mérik meg a politikusok megszólalásait. Egy felelősségteljesebb, öntudatosabb társadalom megszületése felé tett próbálkozás lehet ez.

Bajok mikroszinten

Közel sem ilyen tiszta a MÁV flottaügye. 2008 őszén szólt a felügyelőbizottság, hogy nem hosszabbítható meg az a flottaszerződés, aminek a lejárta óta is használja az autókat a MÁV. Figyelmeztettek: kártérítés, büntetés jöhet, de hiába. Az ügyet a közlekedési minisztérium most vizsgálja, bár egy fb-tag szerint a helyzetről a szaktárca is tud másfél éve.

A vasúton és a Volán-buszokon március elsejétől vezetik be a regisztrációs jegyet, vagyis az ingyenesen utazóknak is jegyet kell váltaniuk. Befellegzett a Csiki-Begének, felszámolják az autókereskedő céget, de a bajok igazából két éve kezdődtek. Harmincmilliós bírságot kapott a Penny Market egy sajtakció miatt. Vádat emelhetnek a Hungarocontrol egykori vezetői ellen a devizaspekulációs ügyletek miatt. Soros György közben felnégyelné a nagybankokat, és Davosban az üzletemberek meg a politikusok a világ megmentésére tettek újabb kísérletet. Hogy mennyire sikerült, majd elválik, de az biztos, hogy az üzleti körök szemet vetettek Haitire, jó lehetőséget látnak a földrengés sújtotta ország újjáépítésében.

Bajok makroszinten

Makrogazdasági frontról két dolgot érdemes kiemelni. Tíz éve dolgozott ilyen kevés ember Magyarországon, mint most, a válságban 150 ezren veszítették el munkahelyüket, és 14 éves csúcsra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Az is kiderült, hogy múlt év novemberében tovább zuhant a kiskereskedelmi forgalom, a lakosság nagyon visszafogta fogyasztását.

Sorstársak

És hogy távolabb is nézzünk egy kicsit: tavaly egyedül a lengyel gazdaság nem süllyedt recesszióba az EU-n belül. A csehek pedig az új költségvetésben egy sor tételt befagyasztanának, kivéve a nyugdíjakat. És már halványul is a csehek éltanuló szerepe, az államadósság tíz éven belül meg fog duplázódni, eurójuk 2016 előtt tuti nem lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!