Legkevébé a topmenedzsereken spórolnak a cégek

2010.02.02. 09:39
Céges rendezvényeken, sportbérleten és ingyen kávén spóroltak leginkább a cégek, azaz ezeket vonták meg az alkalmazottaktól - derült ki a merces.hu bérinformációs portál elemzéséből. A portált üzemeltető Workania munkatársa azt mondta: a megvonások beosztástól függően alakultak, azaz a magasabb pozícióban lévőktől kevesebbet vettek el.

A vállalkozások a hétvégi céges rendezvényeken spóroltak a legtöbbet tavaly: ilyenen csak feleannyi munkavállaló vehetett részt 2009-ben, mint egy évvel korábban. Az ingyenes italellátás 42, a mértéken felüli szabadság 41, a sport- és kulturális juttatások pedig 38 százalékkal estek vissza - mondta Ficza János, a Workania munkatársa.

Az elvonások mértéke a beosztástól is függ - magyarázta a szakértő: az alacsonyabb pozícióban dolgozóktól több béren felüli juttatást vettek el. A segédmunkások esetében például a foglalkozás-egészségügyi ellátás, az ingyenes italellátás, illetve a munkába járási költségek megtérítése több mint 50 százalékkal esett vissza tavaly.

Míg az adminisztratív munkát végzőknél a juttatások ugyancsak közel 50 százalékkal estek vissza, addig a topmenedzserektől ezeknek csupán 15-20 százalékát vonták el - tette hozzá Ficza János.

A 13. havi bér és az év végi jutalmak átlagos összege nőtt, viszont csak kevesebben részesültek belőle. Az állami szektorban ugyanakkor egy százalékkal csökkent a 13. havi bér összege, ráadásul 2008-hoz képest negyedével csökkent azok aránya, akik kaptak ilyen juttatás - mondta a Workania munkatársa.

Az év végi jutalmaknál is hasonló a helyzet: ilyet hat százalékkal kevesebben kaptak 2009-ben, mint egy évvel azelőtt. A leggyakoribb béren kívüli juttatás a munkába járási költségek megtérítése - ezt a munkavállalók 28 százalékának jár. Céges mobiltelefont a dolgozók 18 százaléka kap, míg képzésben 15 százalékuk részesül - jegyezte meg Ficza János.