Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Visszatérőben a forinthitelek

2010.02.03. 07:48

Lassan, de folyamatosan emelkedik a forintalapú lakáshitelek iránti kereslet a hazai hitelintézeteknél, és az új folyósításokon belüli arányuk eléri a 20-40 százalékot - derül ki a Világgazdaság által megkérdezett piaci szereplők nyilatkozataiból.

Az emelkedő tendencia több okkal is magyarázható. Egyrészt minden nagyobb piaci szereplő megjelent a devizaalapú hitelekkel is versenyképes árazású konstrukciókkal, másrészt a forintkamatok utóbbi hónapokban megfigyelhető mérséklődése is a hazai devizában denominált kölcsönökre tereli a potenciális adósok figyelmét.

A hitelintézetek tapasztalatait alátámasztják a jegybank év végi állapotokat tükröző statisztikái is: a decemberben folyósított, összesen 19 milliárdnyi lakáshitel 27,1 százalékát nyújtották forintban, ez jelentős előrelépést mutat az egy-két évvel korábbi állapotokhoz képest. Emellett a forintlakáshitelek ára is kedvezően alakult: a jegybank által kalkulált átlagos kamat decemberre 9,70 százalékra süllyedt az év eleji 12 százalék körüli értékről.