Jó biznisz rendszámtáblákat gyártani

2010.02.04. 13:40 Módosítva: 2010.02.04. 13:50
Hat év alatt több mint hárommilliárd forint tiszta hasznot hoztak egy vállalkozásnak az állami megrendelésre készülő rendszámtáblák.

A Plaket Fémtáblakészítő és Forgalmazó Kft. 2003 óta minden évben több mint félmilliárd, összesen bő hárommilliárd forintos osztalékkivétről dönthetett - írja a HVG. Ez a széria az idén sem szakadt meg.

A Plaket újabb öt évre nyert el összesen 4,9 milliárd forint megrendelést a Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. Ezért a budapesti székhelyű vállalkozásnak 1,36 millió (ez a mennyiség 20 százalékkal túlléphető) fényvisszaverő rendszámtáblát és holografikus regisztrációs matricát kell gyártania, szállítania, valamint az ezzel kapcsolatos elektronikai adatcserét lebonyolítania.

A közbeszerzési eljáráson csak ők adtak be ajánlatot, a többiek nem tudták teljesíteni azt a feltételt, hogy az előző három esztendőben legalább évi 750 millió forint bevételük származzon „az időjárás viszontagságainak ellenálló fényvisszaverő táblák” és „csak roncsolással eltávolítható holografikus matricák” gyártásából. A Plaket egyébként az elmúlt húsz évben gyártja a rendszámtáblákat.

A rendszámtáblákért fizetendő díjat 2004 óta BM-rendelet szabja meg, az autósoknak az általános rendszámtáblapárért 8500, a matricáért 1550 forintot kell fizetniük. A Plaket, 1,36 millió darabos megrendelésével számolva, ebből átlagosan 3500 forintot kap szettenként.