Nagyot esett ma a BUX

2010.02.04. 17:05
Jelentős esés bontakozott ki délutánra a magyar részvénypiacon, a BUX 4,6 százalékos zuhanással fejezte be a kereskedést magas, 28 milliárd forintos forgalom mellett. Európa és az USA ennél kisebb mértékben hanyatlik, de a folyamatok nem kecsegtetnek sok jóval. A pár napos felfele korrekciót követően úgy tűnik a fő csapásirány továbbra is lefele mutat.

A BUX 996,36 pontos, 4,57 százalékos csökkenéssel, 20 815,27 ponton zárt. A Mol árfolyama 5,12 százalékkal 17 600 forintra csökkent, az OTP részvények ára 6,28 százalékkal 5400 forintra esett. Gyengült a forint is, az eurót délután 273,49 forinton jegyezték a szerda délutáni 269,87 forint után.

Az elmúlt pár nap felfele korrekcióját követően tovább ütik lefele a részvénypiacokat, a német DAX 1 százalékos, az amerikai Dow Jones pedig 1,5 százalékos mínuszban áll.

Az elmúlt hetekben a nagyobb részvénypiacok esetében sorra elestek a technikailag fontosabb 50 napos mozgóátlagok, megtörtek a középtávú emelkedő trendek, mostanra pedig sorra recsegnek a fontosabb támaszoknak tartott szintek.

A mai jelentősebb esésben szerepe lehetett annak, hogy az USA-ban a heti friss segélykérelmek száma a várakozásoknál rosszabbul alakult, bár az esés méretét ez önnmagában semmiképp sem magyarázza. Az EKB mai kamatdöntésén nem történtek piacmozgató események, így a méretes lejtmenetben a következők is nagy szerepet játszhatnak: a korábbi gazdasági ösztönzők (eszközvásárlási programok) rendszerből való kivonása hamarosan megindul a fejlett országokban.

Emellett Kína is a hitelcsapok drasztikus elzárásán dolgozik az eszköztárbuborékok (mint amit a shanghai-i vagy hongkongi ingatlanpiacon láthattunk) megfékezése érdekében. Obama elnök banki szabályozásainak bejelentése a szektorban tovább paprikázta a hangulatot.

És nem utolsó sorban a görög államadóssággal kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a piacon, egy esetleges fertőzés kezdeti jelei már a portugál és spanyol eszközárak alakulásában is tetten érhető.

Részben a görög aggodalmaknak is betudhatóan nagy a nyomás az eurozónán, ami a dollár igen jelentős erősödésében is megmutatkozott az elmúlt napokban. Persze a dollár ralival párhuzamosan szenvednek a korábban csillogó nyersanyagok. Az arany 3,5 százalékos esést mutat, az olajár pedig 3,2 százalékkal zuhant, a napi grafikonokon lényegében egy csíkot találunk lefele.  • Hírek
  • Személyi kölcsön