Sosem próbált technológiával is bővítenék Paksot

2010.02.04. 07:13
Négy lehetséges érdeklődő van a Paksi Atomerőmű tervezett bővítése iránt. Cserháti András, az erőmű műszaki és engedélyezési főosztályának vezetője elmondta: a beruházás 2012-ben kezdődhet, és akár már húsz év alatt is megtérülhet.

Az erőmű kapacitásának a megduplázására irányuló tendert ugyan még nem írták ki, de már folynak előzetes több lehetséges céggel. A tulajdonos, MVM Zrt. tanulmánya alapján négy fejlesztési változat készült.

Az Atmea SAS - a francia Areva és a japán Mitsubishi Heavy Industries vegyes vállalkozása - által javasolt ATMEA1, az orosz Atomstroyexport által elképzelt AES-2006, a Toshiba Corp. leányvállalata, a Westinghouse Electric LLC által bemutatott AP1000, illetve a francia-német AREVA által felvázolt EPR jelenthetik a Paksi Atomerőmű fejlesztésének új irányait.

A szakember elmondta: ATMEA1 még nem épült eddig sehol, de megbízható francia, német és japán tapasztalatokon alapul. Az orosz AES-2006 hasonló a meglévő reaktorokhoz és könnyen illeszthető a rendszerbe. Az AP1000 nagy modulokból épülne, azért a megépítése meglehetősen rövid időt venne igénybe. Az EPR 1600 megawatt teljesítményű projektje valamivel nagyobb a többiek 1000-1200 megawattjához képest, így szükség esetén regionális energiaellátóként is működhetne.

A Paksi Atomerőmű bővítésének a tenderét várhatóan 2011 elején írják ki, és 2012 áprilisáig választják ki a győztest. A bővítés finanszírozása a tervek szerint részben magánbefektetők segítségével, illetve kölcsönök révén valósulna meg. Cserháti András korábbi tanulmányokra hivatkozva azt mondta, hogy a befektetés 20-30, legrosszabb esetben 40 éven belül térülhetne meg.