Most jön a feketeleves a tőzsdéken

2010.02.05. 16:30
Jó esetben csak oldalazunk, a két nap alatt elszenvedett, olykor akár tíz százalékos veszteséget nem követi újabb lemorzsolódás a tőzsdén, de nagyobb az esélye a lejtmenet folytatódásának. A görögök, a gyenge makroadatok és az ázsiai monetáris szigorítás betett a világ pénzpiacainak.

Két nap alatt 1600 pontot, durván 7 százalékot esett a BUX, a nagyobb papírok közül leginkább az OTP-t ütötték, a bankrészvény tíz százalékot veszített értékéből. A BUX csak a világ tőzsdéinek mozgását követte le, mindenhol szabadultak részvényeiktől a befektetők.

A forint új idei mélyponton

A forint is megszenvedte a hangulatromlást a világ pénz- és tőkepiacain. Ma délben 274,50 forintig szaladt az euró árfolyama. Ilyen gyenge idén még nem volt a forint.

Három tényező áll a mostani esés mögött – mondja Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője. A görög adósságprobléma egyre inkább aggasztja a befektetőket, ami lecsapódik a görög államcsőd esélyének kitapintható növekedésében is. A görög állampapírok hozama most már a magyar állampapírok hozama felett van, holott Görögország az eurózóna tagja, így az állampapírok euróban vannak kibocsátva, így ott nincs az árfolyamkockázat, amelyet a magyar állam által kibocsátott kötvények után a befektetőknek futniuk kell. Görögország problémája súlyosabb, mint amilyen nehéz helyzetben Magyarország volt 2008 őszén, amikor csak az IMF és az EU gyors mentőöve mentett meg minket az államcsődtől – érzékelteti Móró Tamás.

A második tényező már a világ makroszámaiban keresendő. A világ vezető államaiból érkező adatokban látszik némi romlás, a növekedés ütemének elgyengülése, vagyis nem tükrözik vissza azt a fellendülést, amelyet a részvénypiacok beáraztak – magyarázza a Concorde részvényelemzője.

Harmadrészt, Ázsiában a monetáris szigorítás van napirenden. Kínában a hatóságok igyekeznek visszafogni a hitelezést, amely tavaly részben táplálta a részvénypiaci száguldást.

Ez a három tényező most összeért, és amikor jönnek a rossz hírek a makrofrontról (közben a vállalati szektorból vegyes hírek érkeznek), az a befektetői hangulat romlásához vezet. Ezek olyan problémák ráadásul, amelyek nem fognak gyorsan megoldódni – teszi hozzá a szakember. Erre pedig még rátesz egy lapáttal az, hogy az adósságproblémát a világ számos országára vonatkozóan egyre komolyabbnak gondolja a piac, ezt költségvetési megszorításokkal lehet kezelni, az meg a gyenge lábakon álló reálgazdasági fellendülés elé gördíthet akadályokat.

Móró szerint egyértelmű, hogy a tavaly március óta tartó, fékezhetetlennek tűnő száguldó trend megtört a részvénypiacokon. Aki venni akar, annak érdemes várnia egy darabig. Nem kizárt egy kis felpattanás a pár napos zuhanás után, és egy kis megnyugvást hozhatna az, ha Görögországból biztató hírek érkeznének, de a részvénypiacon jó esetben is csak oldalazásra számít pár negyedéves távlatban az elemző, a valószínűbb forgatókönyv a további esés.