Keserves éven van túl a magyar ipar

2010.02.08. 08:00
A válság drámai mértékben vetette vissza a magyar ipar tavalyi teljesítményét: a 17,7 százalékos zuhanás mögött a kétharmad részben exportra termelő feldolgozóipar zsugorodása áll, ez részben a vártnál lassabb európai konjunktúrával is magyarázható. A mélypont tavaly februárban volt.

Két éve augusztusban csökkent először éves alapon az ipari volumenindex, ezt akkor szeptemberben még enyhe növekedés követte, de az utolsó negyedévben drámaian zuhant a szegmens kibocsátása. Az év nagy részében tapasztalt bővülés miatt azonban ez még kevéssé éreztette hatását a 2008-as összteljesítményen, ám utána már nem az volt a kérdés, milyen előjel szerepel a 2009-es index mellett, hanem az: mekkora lesz a visszaesés mértéke - írja a Napi Gazdaság.

Miután kiderült, hogy az európai konjunktúra a vártnál gyengébben indul meg, bizonyossá vált, hogy a magyar ipar kilábalása is lassú folyamat lesz. A havi indexekből gyakorlatilag semmilyen következtetést nem lehet levonni - mondta a Napinak Nyers József, az Ecostat konjunktúrakutatási igazgatója. Az év tizenkét hónapjából hatban a volumenindexek növekedést, hatban csökkenést mutattak.

Ezek csak akkor szolgálhatnának komolyabb elemzés hátteréül, ha a pozitív indexek 4-5 hónapig követték volna egymást. Így viszont a havi mutatók oszcillálása mögött a rendelésállomány változásai, illetve a kiszállítások átütemezései állhattak. Szeptemberben és októberben két hónapig növekedést tudott felmutatni az ipari teljesítmény - ekkor sokan gondolták, hogy vége a szektort sújtó recessziónak -, ám a novemberi és a decemberi adat minden kételyt eloszlatott. A szakértő szerint az első két őszi hónap teljesítménye mögött pusztán a bázishatások, a statisztikai hibák, illetve az átfutási idők állhattak.

Egyéves a mélypont

Az éves alapon számított teljesítmény mélypontja tavaly február volt, amikor majdnem 30 százalékkal maradt el az ipar teljesítménye az egy évvel korábbitól. A 20 százalék fölötti éves visszaesések az év második felére enyhültek, de ezek mögött is a bázishatások állnak - figyelmeztetett az Ecostat szakértője. Az igazgató szerint az átlagosnál nagyobb zuhanás főleg a fejlesztések hiányával magyarázható. Komoly innovációs beruházásokra van szükség ahhoz, hogy talpon maradhasson a magyar ipar és az új termékek piacra dobásával a kilábalás is felgyorsítható legyen - tette hozzá Nyers.

A korszerű technológiával gyártott termékek jellemzően érzékenyebbek a globális konjunktúrára, amit jól bizonyít az, hogy a gépipar és az elektronikai iparág jóval nagyobb mértékben zuhant vissza, mint az élelmiszer-termelés - mondta Nagy Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója. A kérdés az, hogy a kereslet felépülése milyen struktúrájú lesz, illetve a válság hatására megemelkedő megtakarítási ráta és a kisebb hitelezési hajlandóság mennyire fogja vissza az olyan cikkek keresletét, mint a tartós cikkek, az elektronikai termékek vagy a gépjárművek - tette hozzá a szakértő

A jövő is bizonytalan

Ami a jövőt illeti, az alacsony bázis miatt és a külkereskedelem felfutása következtében akár nagy pozitív számok is állhatnak az éves indexek mellett az év elején, de ezek egyre csökkenni fognak 2010 további részében - véli Nyers József. Havi alapon az első félévben hol pozitív, hol negatív 1-2 százalékos változások várhatók. A harmadik negyedévtől erősödhetnek a havi alapú mutatók és ezek az év utolsó három hónapjára stabilizálódhatnak. Az igazgató szerint az export felfutása a kulcsa az ipar bővülésének: a kivitelre specializálódott ágazatok húzhatják eleinte a kibocsátást, majd a munkanélküliség csökkenése és a bérek emelkedése révén fokozhatják a belső keresletet, ami a hazai piacokra termelő ágazatokra lehet jótékony hatással. Az alágak szerinti bontást nézve az Ecostat kutatója szerint a nagy visszaesést elszenvedő gépjárműipar és elektronika pár hónapon belül javulásnak indulhat, de a vegyipar talpra állásához több időre lesz szükség.