Újabb pilótajáték a láthatáron?

2010.02.08. 12:51 Módosítva: 2010.02.08. 12:58

Engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység, illetve bejelentés hiányában végzett befektetési szolgáltatás közvetítése gyanújával hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta az USA-ban bejegyzett Freedom Rocks Inc. gazdasági társaságnak és a hozzá kapcsolódó személyeknek, cégeknek a magyar piacon megvalósuló működését a PSZÁF. A vizsgálat megállapította, hogy a devizapiaci kereskedést elősegítő szoftvert forgalmazó Freedom Rocks Inc. tevékenysége nem minősül befektetési szolgáltatásnak, vagy befektetési szolgáltatás közvetítésének. Az eljárásban feltárt kockázatok alapján azonban a Felügyelet a rendőrségen büntetőeljárást kezdeményezett piramisjáték szervezése bűncselekmény gyanúja miatt.

Sem a Freedom Rocks Inc., sem az általa ajánlott brókercégek nem állnak a PSZÁF felügyelete alatt. A Freedom Rocks Inc., vagy az általa ajánlott brókercégek nem tagjai az Országos Betétbiztosítási Alapnak, illetve nem tagjai a Befektetővédelmi Alapnak sem. Így a Freedom Rocks Inc., vagy az általa ajánlott brókercégek ügyfelei kártérítési igénnyel ezeknél az alapoknál nem léphetnek fel. A Freedom Rocks Inc., illetve az általa ajánlott brókercégek székhelye külföldön van, ezért valamely jogvita eldöntése esetleg csak külföldi fórum előtt lehetséges.

A Freedom Rocks Inc. által forgalmazott szoftverek segítségével a devizapiacokon (FOREX) lehet kereskedni, ahol a piac jellemzői, illetve a megengedett több százszoros tőkeáttétel miatt kiemelkedően magas összegű veszteséget is realizálhatnak az ügyfelek. A Freedom Rocks Inc. tevékenységét ismertető weblapokon, illetve előadásokon a forgalmazott szoftverek (termékcsomagok) további személyeknek történő továbbajánlása (hálózatépítés) a különösen hangsúlyos, és nem hívják fel kellőképpen az érdeklődők figyelmét a devizapiacon történő kereskedés fokozott pénzügyi kockázatára, írja a PSZÁF.