Az állam végleg elvesztette a Postabank-pert

2010.02.09. 13:49 Módosítva: 2010.02.09. 14:18
A magyar állam véglegesen elvesztette a Postabank-pert, miután keddi ítéletében a Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a magyar állam a Postabank könyvvizsgálói ügyében korábban hozott elutasító bírósági döntés ügyében indított.

A több mint tíz éve kezdődött perben a felperes magyar állam a a Postabank volt könyvvizsgálói ellen két jogcímen 170 milliárd forintos kárigényt jelentett be , de az idők során az összeg 50 milliárdra csökkent, mivel a Postabank által okozott kár nagyobb része megtérült. A könyvvizsgálók tevékenységének átvilágítása nem sokkal a bank vezetői elleni büntetőeljárás megindítása után elkezdődött.

Az 50 milliárd forintos kártérítést a Postabank két volt könyvvizsgálója, Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft., illetve a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen kívánta érvényesíteni a magyar állam, mivel indoklása szerint a két könyvvizsgáló hozzájárult ahhoz, hogy, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki. (Az időközben megszűnt harmadik könyvvizsgálóval, az Arthur Andersennel (AA) szembeni kártérési igény elenyésző, bár a bírósági eljárás itt még folytatódik.)

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly áprilisban helybenhagyta a Fővárosi Bíróság 2008. októberi ítéletét, amelyben elutasították a magyar állam keresetét a Deloitte-tal szemben.

Ma a Legfelsőbb Bíróság is elutasította az állam felülvizsgálati kérelmét, ezzel az állam végleg elvesztette a Postabank-pert.