Vegyes évet zárt a Mol

2010.02.15. 08:31 Módosítva: 2010.02.15. 11:34
A éves eredmény a várakozások felett, az üzemi eredmény az alatt alakult a Molnál, a hétfőn közzétett 2009-es utolsó negyedévi gyorsjelentés alapján körvonalazódó éves számok fényében nem várható nagy tőzsdei mozgás.

A Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 9 százalékkal 376,6 milliárd forintra nőtt 2009-ben a romló dízel és petrolkémiai árrések valamint a 31 százalékkal alacsonyabb átlagos szénhidrogén árak ellenére (az EBITDA a kamatok, az adózás és az amortizáció nélkül számolt üzemi eredmény). Az év folyamán a Mol bizonyította pénztermelő képességét, mivel a kedvezőtlen környezet ellenére sikerült növelnie 19 százalékkal a működési cash flow-t 412,2 milliárd forintra, míg a működőtőke változás előtti üzleti tevékenységből származó nettó pénzáramlás a korábbi évhez hasonlóan 370,4 milliárdot tett ki - áll a Mol ma reggel közzétett negyedik negyedéves gyors jelentésében. 2009-ben a Mol fegyelmezetten tartotta a csökkentett beruházási programját, mely gyors és megfelelő válasz volt a válságra, és így sikerült megőriznie erős mérlegét és stabil pénzügyi pozícióját. Az eladósodottság 33,2 százalékra csökkent 2009. december végén a 2008. december végi 35,9 százalékról.

A speciális tételek nélküli üzleti eredmény 168,1 Mrd Ft volt 2009-ben, mely 13 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. A működési eredményt jelentősen csökkentette az INA tárgyi eszközeinek valós értéke alapján a Molban elszámolt többlet értékcsökkenési leírás. A nettó eredményre negatívan hatott az 59,0 Mrd Ft-os pénzügyi veszteség és a jelentős adóráfordítás, így a nettó eredmény, speciális tételek nélkül 38,1 milliárd forintot tett ki 2009-ben.

A Portfolio értékelése szerint az üzletági teljesítményeket tekintve azt érdemes kiemelni, hogy a kutatásból és kitermelésből (upstream) származó profit 24 százalékkal esett a csökkenő kitermelési volumennek és a mérséklődő import gázárnak köszönhetően, amit az emelkedő kőolajárak, a csökkenő kitermelési költségek és az alacsony bányajáradék sem tudott kompenzálni. A feldolgozás és kereskedelm (szakszóval downstream üzletág)esetében a nyers veszteség jelentősen csökkent, a tisztított profit azonban veszteséget mutat a bázis időszaki pozitív értékkel szemben. Ennek oka az árrések csökkenése, a brent és az urali olaj árkülönbségének eltűnése, valamint az emelkedő kőolajár következtében a finomítói saját felhasználás magasabb költsége.

Veszteséges a Slovnaft

A magyar Mol kezében lévő pozsonyi Slovnaft kőolajipari csoport 62,1 millió euró üzemi veszteséggel zárta a tavalyi évet. Egy évvel korábban, 2008-ban, a csoport még 55,4 millió euró nyereséget könyvelt el - számolt be a társaság jelentéséről az MTI. "Az üzemi veszteséget elsősorban a világpiaci válsággal összefüggő kedvezőtlen külső körülmények, különösen az alacsony üzemanyagárak idézték elő" - magyarázta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője a SITA hírügynökségnek hétfőn. A Slovnaft tavaly 5,6 százalékkal emelte üzemanyag eladásait a külső piacokon. A kivitel a Slovnaft bevételeinek 74,6 százalékát tette ki. "Az exportnak köszönhetően Slovnaft csoport a válság ellenére is tavaly összességben 1,1 százalékkal növelte a kőolajipari termékeinek eladását" - húzta alá a szóvivő.

A szlovák piacon a kőolajipari termékek eladása tavaly 11,2 százalékkal visszaesett, az ebből származó bevétel 2008-hoz viszonyítva 32 százalékkal csökkent - mondta Molnár. A Slovnaft kiskereskedelmi üzemanyag eladásai 8,1 százalékkal csökkentek tavaly. Ennek oka elsősorban az alacsonyabb szlovákiai keresletben rejlik, s nagy szerepe van az erős eurónak is. Ennek következtében a szlovákok 2009 első felében előszeretettel tankoltak a szomszédos országokban, ahol olcsóbb volt az üzemanyag. A múlt évben a Slovnaft 5 millió 796 ezer tonna kőolajat dolgozott fel, két százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban.