Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hegyekben állnak az állami intézményeknél a kifizetetlen számlák

2010.02.17. 06:50
Az év első hónapjában 8,3 milliárd forinttal csökkentették a költségvetési intézmények a tartozásaikat, így a 451 szervezet kifizetetlen számlaállománya 21,5 milliárd forintra csökkent, ami azonban még így is az egyik legmagasabb adat.

A januári kincstári pénzbőség megtette a hatását - ez tükröződik a költségvetési intézmények csökkenő tartozásállományában - írja a Napi Gazdaság. Mint arról beszámoltunk, az első hónapban az államháztartás 31,3 milliárd forintos többlettel gazdálkodott, eközben a kincstári körbe tartozó 451 költségvetési intézmény adósságállománya 21,5 milliárd forintra csökkent. December végén a költségvetési intézmények tartozása még meghaladta a 29,8 milliárd forintot, vagyis a kifizetetlen számlák állománya 8,3 milliárd forinttal csökkent.

Az összes adósságon belül az állammal - lényegében az APEH-hal és a tb-vel - szemben fennálló tartozás 300 millió forint, mértéke 600 millióval csökkent, míg a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány 7,7 milliárddal, 21,2 milliárd forintra apadt.

Ugyanakkor a 21,5 milliárdos tartozásállomány az elmúlt 14 év második legmagasabb adata, ennél nagyobb adóssággal - 21,8 milliárddal - 2007 elején küszködtek a költségvetési szervek.

Az összes adósság 47 százalékát az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetnél tartották nyilván, elsősorban az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetem egymaga 3,5 milliárd forintos tartozással küszködik évek óta. A másik nagy adós, az Állami Egészségügyi Központ (volt Honvédkórház) viszont megszabadult adósságainak jelentős részétől: míg a fenntartó HM fejezet decemberben 4,9 milliárd forintos adósságról adott számot, most januárban már csak 1,9 milliárd forint szerepelt tartozásként. Jelentősen csökkentette kifizetetlen számláit a Miniszterelnöki Hivatal is - a decemberi 5,9 milliárd 947 millió forintra apadt -, de a korábban adóslistán lévő rendőrkapitányságoknál és büntetés-végrehajtási intézményeknél is hasonló tendencia figyelhető meg.

A trenddel szemben az egészségügyi tárca intézményeinek kintlévősége a decemberi 1,5 milliárd forintról 2,6 milliárdra emelkedett, ami azért is sajátos tendencia, mert az egészségügyi intézmények az első hónapban emelt finanszírozást kaptak.