Milliós károk a hólecsúszás miatt

2010.02.17. 12:01 Módosítva: 2010.02.17. 12:01
Az elmúlt időszak átlagosnál zordabb téli időjárása miatt jelentősen megszaporodtak az épületek tetejéről lecsúszó hó, leszakadó jégcsapok által okozott károk. Nincsenek minden esetre általánosítható szabályok, a kárbejelentéseket követően a biztosítók vizsgálják a társasház és a károsult felelősségét is.

Az elmúlt hetekben leesett nagy mennyiségű hó olvadásakor egyre több baleset, káreset történik az épületek tetejéről lezúduló hó miatt. Ha emiatt valaki megsérül, vagy az ott parkoló autóban kár keletkezik, akkor megvizsgálják a társasház felelősségét is, hogy az mindent megtett-e a veszély elhárításáért. A biztosítókhoz intézett körkérdésünkből kiderül, hogy érdemes körülnéznie a gyalogosnak, ha egy olyan utcára téved, ahol a nyakába zúdulhat a hótömeg, és az autósnak is, hogy hol parkolja le az autóját.

Vizsgálják a felelősséget

A biztosítók ugyanis elsősorban a felelősséget vizsgálják, vagyis azt: a társasház, illetve a károsult mindent megtett-e annak érdekében, hogy a kár ne következzen be. Az egyik legfontosabb szempont ezek közül a figyelmeztető tábla megléte, amely felhívja az autósok és gyalogosok figyelmét a veszélyre. Ha a gyalogos ennek ellenére azt az útvonalat választja, illetve az autós a tábla ellenére oda parkol, akkor a kárért nagy valószínűséggel neki kell vállalnia a felelősséget. Amennyiben a ház elmulasztotta felhívni a figyelmet, és így következik be a baleset, az már a társasház felelőssége.

Mi történik tehát akkor, ha egy ház előtt parkoló autóra zúduló hótömeg miatt megrongálódik az autó? Ha az autóra van casco biztosítás, úgy annak terhére térülnek meg ezek a károk. Ha nincs casco, a társasház közös képviselőjét kell megkeresni, ki kell deríteni van-e biztosítás és ha igen mely biztosítónál – magyarázta Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese.

Ha van biztosítás, akkor abban általában a felelősségi elem is szerepel. A biztosítók ezekben az esetekben általában azt vizsgálják, hogy az érintett társasház megtett-e mindent annak érdekében, hogy az ehhez hasonló eseteket elkerülje, illetve megelőzze. Ennek keretében a biztosítók nem csupán azt vizsgálják, hogy az épület tetőzetén volt-e felszerelt hófogó.

Az is lényeges, hogy a megfelelő kialakítás és kellő karbantartás által képes legyen a tetőre hulló, átlagos hómennyiséget megtartani. Amennyiben a társasházon az előírt minőségű és állapotú hófogó található, a biztosítók helyt állnak a társasház helyett. Ellenkező esetben a társasháznak kell helytállnia az autóban keletkezett károkért. Ugyanez a helyzet akkor is, ha személyi sérülés történik, vagyis valakinek a nyakába zúdul a hó, vagy eltalálja a tetőről leeső jégcsap.

Több a kár

Az elmúlt években nem volt jelentős hó, így az Allianzhoz korábban nem érkeztek nagy számban hasonló kárbejelentések. Ezzel szemben az idén jelentős számú kárbejelentést regisztráltak, ezek száma valószínűleg még emelkedni fog, várhatóan több millió forintot kell kifizetni.

A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai szerint a gépjárműben lecsúszott hó miatt keletkezett kárigényeket általában casco biztosítás alapján kérik rendezni. Gépjármű-biztosítás hiányában fordul elő, hogy a károsult gépjármű-tulajdonos a társasháztól kéri a kár megtérítését.

Az Aegon biztosítónál a kárbejelentések száma eddig száz darab, ezek elsősorban gépjárműben esett károk. Az átlagos kárérték 200 ezer forint.