Nyolc év alatt megduplázódik a cigi ára

2010.02.17. 07:11 Módosítva: 2010.02.17. 07:14
A jelenlegi 64-ről 90 euróra emelte az EU pénzügyminiszteri tanácsa, az Ecofin a cigaretta tételes, ezer szálra vetített jövedékiadó-szintjét. Emellett a fogyasztói árra vetítve a köztehernek el kell érnie a 60 százalékot - ez most 57 százalék.

A szabály teljesítéséhez Magyarország 2018-ig kapott haladékot, ami hosszú időnek tűnik, ám a számítások szerint a jelenlegi euróárfolyam, áfa és gyártói haszon mellett az egy doboz cigarettára jutó jövedéki adó közel megduplázódik majd, ami a közkedvelt márkák esetében azt jelentheti, hogy az időszak végére a cigaretta ára átlépheti az ezer forintot - írja a Napi Gazdaság. A közkedvelt kategóriában jelenleg 580 forint az átlagos ár. (Az uniós szabály 2011. január elsejétől lép hatályba.)

Ugyancsak újdonság, hogy az említett közkedvelt kategória, más néven MPPC megszűnik mint jövedékiadó-viszonyítási alap. (Eddig a legkeresettebb, leginkább fogyasztott márkákhoz igazították a jövedéki adó tételes és százalékos szintjét.) Az új benchmark a teljes piaci forgalom súlyozott átlagára lesz. Ez rugalmasabb viszonyítási alap az előzőnél. Magyarországon a jelenlegi súlyozott átlag 550 forint, 30 forinttal alacsonyabb, mint a múltba vesző MPPC. Ráadásul ez a súlyozott átlag jelen pillanatban is lefelé tart, ugyanis a fogyasztók jellemzően az olcsóbb kategóriát vásárolják a korábbi favorit középárasokkal szemben. Külön probléma, hogy ha nem áll meg a trend, az adóemelés magasabb lesz, hiszen minél kisebb a fogyasztói ár, annál inkább távolodik az árban szereplő jövedékiadó-tömeg az uniós szabályban meghatározottól.

Magyarország jelenleg a súlyozott átlagárban is eléri a 64 eurós és 57 százalékos kötelező jövedékiadó-szintet (270 forintos euróárfolyam mellett), így komolyabb erőfeszítéseket nem kell tennie a Pénzügyminisztériumnak a korábban vállalt közteherszint tartásához. De ahhoz, hogy a későbbiekben ne lóduljon meg a feketepiac, a nyolcéves derogációs időszakban évről évre kell kisebb mértékben emelni az adóterhet, elkerülve az egyszeri, drasztikus ugrást.

Ma már a cigaretta jövedéki adójából származó állami bevétel nem számolható olyan egyszerűen, mint korábban, ugyanis nagyon gyors az alacsonyabb adótartalmú, kisebb bevételt hozó sodró (fogyasztási)-dohány felé történő „levándorlás”. Ez a termék meglepő módon nem számít bele a súlyozott piaci árba, tehát a kormányoknak két piac forgalmát kell becsülniük a költségvetési adóbevételek tervezésénél. A fogyasztási dohány adója 2020-ig lépcsőzetesen, a mostani kilogrammonkénti 30 euróról 60 euróra nő és a százalékos (fogyasztói árra vetített) szint 52 százalékról 60-ra nő.  • Hírek
  • Személyi kölcsön