Varga: 2015-ben lehet euró Magyarországon

2010.02.17. 13:11
Varga Mihály bízik benne, hogy 2015-ben bevezethető Magyarországon az euró, de úgy véli, hogy az idei költségvetési hiány a GDP 7-7,5 százaléka lehet, adócsökkentésre pedig leginkább a társasági adónál lát lehetőséget - ez derül ki a fideszes politikussal, a Demokrata szerdai számában megjelent interjúból.

Mint Varga Mihály fogalmazott, a következő kormány mindent megtesz azért, hogy a hiány ne nőjön olyan elfogadhatatlan szint fölé, amelyet az EU és az IMF illetékeseivel folytatandó tárgyaláson kell majd meghatározni. Abból kiindulva, hogy az EU átlagos hiánya a GDP 7,5 százaléka körül van Magyarország most kedvező helyzetben van. Az új kormány legfontosabb célja a munkahelyteremtés, ehhez akarja megnyerni az IMF támogatását, és hogy 2010-2011-ben mekkora lesz a hiány pontos szintje, ehhez képest másodlagos. "Ha pontos forgatókönyvet, hároméves programot kapnak, szerintem ehhez minden nemzetközi szervezet támogatást fog adni".

Az önkormányzati rendszerben Varga Mihály szerint júniusra olyan feszültségek halmozódnak fel, hogy a következő kormánynak gyors intézkedéseket kell tennie a működőképesség visszaállítása érdekében. Az Orbán kormány egykori pénzügyminisztere szerint a költségvetés csak tavaszig biztosítja az ország finanszírozhatóságát, akkorra már véleménye szerint a kórházak adóssága a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. Ilyen nagyságrendre becsülte a kétes, rossz állami garanciavállalások mértékét, amelyeket az év végéig le kell írni.

Adócsökkentésre csak ott lát lehetőséget, ahol ennek hatására új munkahelyek jönnek létre. Ide sorolta a társasági adó és a járulékszintek csökkentését, és fontosnak nevezte, hogy a beruházások jelenleginél nagyobb iparűzési adókedvezményt kapjanak.

Jó programmal éves szinten a foglalkoztatottak számának százezres bővülését nevezte reálisnak az ellenzéki politikus, így a négyszáz ezer új munkahely a kormányzati ciklus alatt véleménye szerint megvalósítható. Megemlítette azt is, hogy a gazdaságfejlesztési szempontok mindenképpen indokolttá tennék egy gazdasági csúcsminisztérium létrehozását.

Van, aki korábbra vár magyar eurót

A Bank of America-Merrill Lynch citybeli szakértői a múlt héten kiadott elemzésükben azt valószínűsítik, hogy az erőteljes magyar költségvetési pozíció révén Magyarország 2011-2012-re teljesíteni tudja az összes nominális euróövezeti konvergencia-előírást, és 2014-ben beléphet a valutaunióba. Az, hogy él-e ezzel a lehetőséggel, végső soron idén meghozandó politikai döntés függvénye lesz, ugyanis a 2014-es eurócsatlakozáshoz 2011 első negyedéig be kell lépni az ERM-2 árfolyamrendszerbe - írták a bank szakértői.

Az ING elemzői azonban úgy látják, hogy a görögországi költségvetéssel kapcsolatos problémák újabb kockázati tényezőt hoztak a felszínre az euróövezet bővítését illetően. Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank ugyanis várhatóan nagyobb figyelmet fog szentelni az euróbevezetési feltételek hosszú távú fenntarthatóságának. Szerintük az észtek 2011-es csatlakozása után legalább három évet kell várni a következő euróövezeti bővítésre. A bank szakértői szerint Magyarország és Lengyelország euróbevezetési tervei akadályba ütközhetnek az unió szigorúbb fiskális ellenőrzése miatt, ezért egyik országban sem lesz euró 2015 előtt.