Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Az APEH rászáll a fiktív cégekre és számlákra

2010.02.19. 06:56 Módosítva: 2010.02.19. 06:59
Új informatikai megoldásokkal bővült az adóhatóság kockázatelemző rendszere, így a fiktív cégek és fiktív számlák kiszűrése és az adóelkerülésre utaló jelek könnyebben felismerhetők lesznek - legalábbis ezt ígéri az APEH a most megjelent ellenőrzési irányelvében. A tavalyihoz képest viszont kisebb elánnal folynak a vagyonosodási vizsgálatok.

A korábbi évek tapasztalatai alapján az APEH-nél a kockázatelemzés során kifejezetten figyelnek majd a klasszikus problémák mellett - bevallási inkoherencia, elmaradt bevalláskészítés, nagy adóhátralék felhalmozása - olyan jelenségekre, mint a gyakori székhely-, illetve tulajdonosváltás, évek óta folyamatosan megjelenő tagi kölcsönök.

Gyanúsak lesznek azok a vállalkozások, amelyek forgalma egyszer csak hirtelen megnőtt, az árbevétel arányában jelentős összegben vettek igénybe szolgáltatásokat - például bérletidíj-, reklám-, marketingköltségre kell gondolni. A korábban látókörbe került adócsalók, fiktív cégek tulajdonosai érdekeltségébe tartozó cégek, kapcsolt vállalkozások nyomon követése kiemelt feladat lesz - írja a Napi Gazdaság.

Egyes területek külön vizsgálatokat kaphatnak, különösen a számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok, irodai segédanyagok kereskedelmével foglalkozó cégek, a logisztikai, szállítmányozási tevékenységet folytatók és a gabonakereskedők. A korábbi évek adatgyűjtése eredményeként az idén a nyomdaipari és a hozzájuk kapcsolódó kereskedelmi, az őrző-védő cégek, a hitelközvetítők, üzletviteli tanácsadók számíthatnak ellenőrzésre, valamint a termékbemutatóval egybekötött kereskedelmet folytatók. A kifejezetten alacsony jövedelmezőségi szinten működő szektorok közül a vegyes termékkörű ügynöki, a zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel és a vasáru-, festék- üveg-kiskereskedelemmel foglalkoznak kiemelten a revizorok.
Az új jogszabályoknak köszönhetően az idén fokozottan ellenőrzik a jövedelemminimum, a dupla minimálbér és a tevékenységre jellemző kereset alapján elszámoló munkáltatókat, különösen azokat, amelyek nem érik el az adott elvárt jövedelmet. Külön feladatot jelent az idén a helyi iparűzési adó és a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó ellenőrzése.